Nizozemska: Pocijepao Kur'an i podijelio na društvenim mrežama snimak svoje provokacije

Podijelite ovaj članak:

Krajnje desničarski nizozemski političar i vođa islamofobične grupe PEGIDA Edwin Wagensveld, pocijepao je kopiju Kur'ana u subotu u Amsterdamu, javlja Anadolija. Wagensveld je podijelio na društvenim mrežama snimak svoje provokacije. Spominjući da je bio pod istragom zbog vrijeđanja, Wagensveld je rekao da je ponovno cijepanje Kur'ana način na koji najbolje može izraziti svoje mišljenje. Pocijepao je Kur'an ispred privremene zgrade nizozemskog parlamenta 22. januara u Hagu dok je bio pod zaštitom policije, a ponovio je to 13. februara u Utrechtu.

Uprkos upozorenjima muslimanskih grupa da će članovi grupe PEGIDA spaliti Kur'an, taj skup nije zabranjen, što je izazvalo kontraprotest muslimanske zajednice. Nizozemsko javno tužilaštvo saopštilo je u petak da će osumnjičeni muškarac biti ispitan zbog upotrebe rasističkih izraza dok je cijepao Kur'an.

Mediji navode da bi osumnjičeni mogao biti Wagensveld. U saopštenju se navodi da je osumnjičeni (54) koji je živio u Njemačkoj pocijepao Kur'an ispred nizozemskog parlamenta u Hagu 22. januara.

AA

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Nizozemska: Pocijepao Kur'an i podijelio na društvenim mrežama snimak svoje provokacije […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x