Njemačka: Mlada Bišćanka dobitnica prestižne stipednije “TiLerin”

Podijelite ovaj članak:

Mlada Bišćanka Sara Muhić, uspjela je da dobije prestižnu stipedniju “TiLerin” – što je skraćenica “Talent im Land”, a dodjeljuje se izuzetno talentovanim, mladim ljudima.

Sara, koja imam svega 17 godina, došla je sa svojih 13 godina iz Bihaća u Njemačku 2018. godine, a od njemačkog jezika znala je reći samo “Molim” i “Hvala”. Međutim, sve se mijenja i ona svojim radom i zalaganjem ubrzo prelazi na redovno školovanje, završava deveti razred, a onda je dvije godine kasnije već imala sertifikat srednje škole u “svom džepu”.

Sa ovakvom kombinacijom biografije i školskog uspjeha, bilo je neizbježno da je njena nastavnica Anika Reinauer ne uputi na stipendiju koja finansira mlade talente.

Riječ je o stipendiji koja nudi jednake obrazovne mogućnosti za sve učenike. Sve do 2013. godine, ova stipendija je bila rezervisana za učenike migrantskog porijekla, ali je kasnije proširena na sve učenike. Nakon što su je uputili u osnove konkurisa, Sara se odvažila i popunila formular.

Prvu i drugu rundu konkursa je prošla rutinski, a kako i ne bi, jer pored ocjena, Sara trenira i odbojku, ali i volontira. Nakon treće runde, nije bilo dvoumljenja: Sara je prošla i tako ušla među 54 najbolja učenika od njih 300, koliko je konkurisalo. Sara stipendiju namjerava da potroši na knjige, uglavnom poslovnu literaturu, jer je u budućnosti zanima poslovna administracija. Ipak, sav ovaj uspjeh je veći samim time što je tek prije četiri godine došla u stranu zemlju, bez ikakvog predzanja jezika, a postigla je daleko više nego što je i sama mogla sanjati, prenosi BHD Infodesk.

Source: Award for Albstadt native: Sara Muhic makes an unprecedented start in Germany – Albstadt & surroundings (detailzero.com)

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Your article gave me a lot of inspiration, I hope you can explain your point of view in more detail, because I have some doubts, thank you.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x