Novčanicu od 1 KM prodaje za 9.999 KM, ima razlog zašto je posebna

Na stranici za online prodaju u BiH na prodaju je ponuđena novčanica koju je 1998. godine u promet pustila Centralna banka BiH, a za koju prodavač traži 9.999 KM!

Kako piše prodavac u oglasu na stranici OLX, riječ je o papirnoj novčanici od jedne konvertibilne marke (1 KM), a posebna je zbog toga što je ime i prezime bh. nobelovca Ive Andrića, čiji se lik nalazi na slici, ispisano pogrešno.

Naime, novčanica je ispisana ćiriličnim pismom, a umjesto Ivo Andrić piše Ivo Andriđ.

“Ova novčanica nikada nije puštena u opticaj. Tako kažu ljudi iz Centralne banke BiH. Međutim, ova novčanica kao i druge čiji serijski broj počinje sa A65… su dokaz da su bile u opticaju. Kako? Možemo nagađati. Mislim da je službena osoba zadužena za uništavanje jedan dio tj. dio serije A65… otuđila i pustila u promet tj. kupovala i plaćala robu, i tako su ove novčanice došle u platni promet tj. u ruke građana”, napisao je prodavac, istaknuvši kako je ovo njegovo mišljenje.

Novčanica je posebna i zato što je “super radar”, što znači da počinje i završava istim brojem, a između njih su isti brojevi, prenosi Radiosarajevo.

“Nažalost, stanje ove novčanice je vrlo vrlo loše. Čak je bila i pocijepana što se može vidjeti. Ali je dokaz da postoji Andrić super radar”, poručuje prodavac.

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x