Novi detalji: Filmska priča o pokušaju otimačine zemljišta na kojem se nalazi pijaca koju je zahvatio požar

Podijelite ovaj članak:


U javnosti se ovih dana intenzivno polemiše o pitanjima vlasništva te uzorcima velikog požara na otočkoj pijaci Kvadrant u Sarajevu, usljed kojeg je prije samo nekoliko dana stradao veliki broj objekta i trgovki, a veliki broj zakupaca ostao bez svog radnog mjesta i izvora prihoda.  Povodom ovih dešavanja i niza nejasnoća vezanih za ovaj razorni požar, ponovo je aktueliziran i tekst koji je Raport.ba objavio još u maju ove godine, a koji u nastavku prenosimo u cjelosti:
 

Tužilaštvo Kantona Sarajevo prošle sedmice odradilo je veliku akciji kodnog naziva “Square”.


Osumnjičeni su Amir Ibrišimović, Ismet Hamzić te Emir Kukić, a ostali uhapšeni među kojima je bio i poznati advokat Bojan Veselinović pušteni su na slobodu.


Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva KS ova organizirana grupa radila je na nezakonitom prisvajanju imovine koju je kasnije prodavala. Tako su zaradili milione.


Raport otkriva dio priče koja pokazuje modus operandi ove kriminalne grupe. Radi se o pokušaju otimačine zemljišta na Otoci na kojem se trenutno nalazi pijaca Kvadrant.


Preko Jevreja do milonski vrijedne imovine


Priča je filmska, a ovaj tekst donosi detalje na osnovu uvida u kompletnu dokumentaciju koja je razotkrila pokušaj otimačine milione vrijednog državnog zemljišta.


Sve je krenulo 2021. godine, no da bi priča bila hronološki poredana potrebno je objasniti nekoliko činjenica.


Kantonalno preduzeće Tržnice-pijace koriste zemljište na Otoci gdje je trenutno smještena pijaca Kvadrant od 1998. godine.


Zemljište pripada Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo, a oni su utvrdili da je ta parcela nacionalizovana odnosno da je parcela eksproprisna još davne 1986. godine za potrebe gradnje VI transverzale. Ona nikad nije izgrađena, a Zavod svake godine produžava Tržnicama-pijacama odobrenje za korištenje ovog zemljišta i tako radi pijaca Kvadrant već godinama.


Međutim, neažurnost i tromost sistema ovaj put zamalo da je došla na naplatu. Naime, iako zemljište pripada Gradu odnosno Direkciji, to nikad nije upisano u knjige.


Kao suvlasnici polovine parcele vodili su se članovi jevrejske porodice Karlo i Maria Pohl.


I to je iskoristio Amir Ibrišimović. On je uz pomoć advokata Bojana Veselinovića navodno u Austriji pronašao nasljednike Marie Pohl koja je umrla 1959. godine.


Ibrišimović i Veselinović tako navodno pronalaze djecu od obrata Marije Pohl koji sad imaju više od 85 godina.


Njih dvojica pronalaze notara Zinetu Džanbegović koja provodi ostavinski postupak te utvrđuje da su oni vlasnici polovine parcele. Ostavinski postupak proveden je na osnovu Potvrde o smrti Marie Pohl iz Njemačke, ali nije jasno na osnovu čega je ona utvrdila da su osobe koje je doveo Ibrišimović u srodstvu sa Mariom Pohl?


No, nije to jedina upitnost. Iako su navodni nasljednici Marie Pohl suvlasnici polovine parcele, oni su upisani kao vlasnici kompletne parcele!


Kada je zemljište prebacio na navodne nasljednike Marije Pohl, Ibrišimović kupuje od njih parcelu za oko 150.000 eura, a advokat Bojan Veselinović se pojavluje u ime Annemarie Stoger navodno rođene Pohl te Ingeborge Putschogl također navodno rođene Pohl.


Oni kod notara Vesne Tataragić sklapaju ugovor, a zanimljivo je da navode da se radi o kući i vrtu, iako je pijaca na tom mjestu već više od 25 godina.


U notarskim ugovorima se sugeriše da ne vrše nikakve provjere, jer su već Ibrišimović i advokat Veselinović utvrdili stanje!?


Sumnja se da se radi o fiktivnom ugovor jer isti dan Ibrišimović sklapa kupoprodajni ugovor odnosno preprodaje zemljište kompaniji Obnova i Gradnja čiji je vlasnik Nijaz Ramić i koji ima zgradu odmah do pijace na Otoci!?


Prema notarskom ugovoru, Ramić će navodno isplatiti Ibrišimoviću neke pare, a dio zemljišta isplatiti će mu tako što će mu prepisati neki stan.


Zanimljivo je da Porezna ispostava Novi Grad, odnosno njihova Komisija izlazi na teren jer su Ibrišimović a i Ramić dužni platiti porez, no utvrđuju da se nisu stekli uvjeti za razrez poreza. Ipak, oni se uspjevaju probiti kroz pravnu šumu.


Tako su oni došli u posjed milione vrijedne parcele za sitne pare.


Istjerivanje pijace i otimanje priključka za struju


No, tu nije kraj priče.
Kada su se upisali Ibrišimović i nakon njega Ramić, krenuli su u istjerivanje pijace.


Rukovodstvo Tržnica-pijaca prikupilo je svu dokumentaciju i utvrdilo da se navjerovatnije radi o klasičnoj prevari na koju su nasjele i neke javne institucije poput Elektroprivrede BiH.


Naime, firma Obnova i gradnja pokrenula je postupak kojim oduzima priključak za struju Tržnicama-pijacama. I što je najgore, Elektroprivreda BiH to učini.


Tržnice-pijace su se potom žalile FERK-u koji uviđa prevaru i vraća priključak. Zbog svega je rukovodstvo Tržnica-pijaca podnijeli i krivičnu prijavu protiv Ibrišimovića.


“Prikupljena je sva relevantna dokumentacija koja se odnosi na taj slučaj i proslijeđena je nadležnim organima. S obzirom na to da istraga traje, ne možemo davati više informacija”, rečeno nam je iz Tržnica-pijaca.


Uglavnom, cijeli slučaj je još uvijek na sudu i čeka se konačni epilog koji bi raspetljao priču oko toga ko je stvarni vlasnik parcele, zaključuje Raport.ba.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x