Novi lijek protiv raka dojke hvaljen je kao ‘prekretnica’ u liječenju uznapredovale bolesti

Podijelite ovaj članak:

Naučnicipozdravljaju “prekretnicu” u liječenju uznapredovalog raka dojke.

Novi ciljani lijek, capivasertib, pokazao je fantastične rezultate, smanjio je tumore i udvostručio vrijeme koje ljudi imaju na raspolaganju prije nego što bolest napreduje.

Najnovije kliničko ispitivanje koje koristi lijek uz hormonsku terapiju sugerira da bi kombinacija mogla postati novi tretman za pacijente s uznapredovalim oblicima najčešćeg tipa raka dojke.

Nalazi se odnose na oblik raka dojke koji čini oko 70% svih novih slučajeva.

Capivasertib proizvodi farmaceutski div AstraZeneca nakon istraživanja na Institutu za istraživanje raka (ICR) u Londonu.

Lijek djeluje tako da blokira aktivnost proteinske molekule AKT koja pokreće rak.

U ispitivanju, koje su vodili istraživači iz ICR-a i Royal Marsden NHS Foundation Trust, polovica pacijenata je primala capivasertib plus hormonsku terapiju, dok su ostali primali placebo i terapiju.

Rezultati su pokazali da je liječenje capivasertibom tipično dalo pacijentima 7,2 mjeseca bez napredovanja ili pogoršanja bolesti, u usporedbi s 3,6 mjeseci za pacijente liječene placebom.

Liječenje je smanjilo tumore kod 23% pacijenata, u usporedbi s 12% pacijenata koji su primali placebo.

Novi režim lijekova također je bio učinkovitiji za četiri od 10 pacijenata čiji su karcinomi imali mutacije na AKT signalnom putu, pri čemu je 29% vidjelo smanjenje tumora u usporedbi s 10% na placebo kombinaciji.

Voditelj ispitivanja Nick Turner, profesor molekularne onkologije na ICR-u i konzultant onkolog na Royal Marsdenu, rekao je: “Oduševljeni smo što ovaj potencijalno prvi u klasi lijek u kombinaciji s hormonskom terapijom može smanjiti progresiju ovih uznapredovalih karcinoma, a u gotovo trećini slučajeva može smanjiti tumore. Vjerujemo da bi ovaj novi tretman mogao omogućiti većem broju žena i muškaraca da žive dobro i dulje s rakom dojke.”

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Novi lijek protiv raka dojke hvaljen je kao ‘prekretnica’ u liječenju uznapredovale bol… […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x