Amel Tuka je bio prvi mujezin džemata u Veroni

Podijelite ovaj članak:

Amel Tuka bosanskohercegovački je atletičar, čija su specijalnost utrke na 800 (primarna disciplina) i 400 metara; u obje discipline drži nacionalni rekord. Član je Atletskog kluba Zenica. Trenutno boravi u Veroni gdje trenira i sprema se za nastupajuću Olimpijadu i Svjetsko prvenstvo.

Upravo u tom gradu je ugostio i ekipu Senzor.ba kojoj je ispričao brojne anegdote iz privatnog i profesionalnog života.

Nakon jutarnjeg treninga u teretani, Tuka je sa ekipom Senzor.ba prošetao Veronom, pokazao glavne znamenitosti i usput ispričao o svojoj saradnji sa ZADA Pharmaceuticals,  jednog od vodećih bosanskohercegovačkih proizvođača lijekova.

«Ekonomski patriotizam je nešto sa čime se susrećem svugdje u svijetu. Saradnjom sa kompanijom ZADA Pharmaceuticals želim dati doprinos izgradnji svijesti o potrebi kupovine domaćih kvalitetnih proizvoda. ZADA Pharmaceuticals d.o.o. je jedan od vodećih bosanskohercegovačkih proizvođača lijekova sa stopostotnim domaćim vlasništvom. ZADA Pharmaceuticals je u posjedu najvišeg standarda za proizvodnju lijekova – EU GMP standarda, a koji omogućava izvoz u zemlje EU i svijeta. Velika je prednost za sve nas, i možda nismo svi dovoljno toga ni svjesni, što imamo ovako kvalitetne farmaceutske proizvode koje proizvodi jedna naša domaća farmaceutska industrija kao što je ZADA Pharmaceuticals», riječi su Amela Tuke.

Pored ZADA Pharmaceuticals, Tuka je zaštino lice i Hifa Petrol kompanije, na šta je, također, mnogo ponosan.

“Ja zaista ne mogu promovisati nešto što i sam ne bih koristio. Imao sam ponude da promoviram i energetska pića, ali ne mogu ja pričati vama da to trebate koristiti ako i ja sam ne konzumiram. Isto je i sa brojnim drugim ponudama, ako je riječ o nečemu što ne bih koristio u svom privatnom životu, ponudu ljubazno odbijem”, iskreno je poručio.

Tokom ručka u veronskom restoranu, Amel se dotakao i svog života u Italiji, kao i stvarima koje smatra najvažnijim u svom životu – vjeri i porodici.

“Supruga Amina je sa djecom trenutno u Zenici, sprema pravosudni ispit, a ima moju punu podršku. U životu mi je bitno da radi ono što voli. Bila je veoma uspješan student Pravnog fakulteta u Zenici, roditelji joj se isto tako bave pravom i to je njeno profesionalno opredjeljenje. Ubrzo ćemo se, ako Bog da, sastati ponovo u Zenici, kada ću ja iskoristiti pauzu tokom praznika”, iskreno je Tuka.

Potom je ispričao kako je organizovao duhovni život u Italiji:

“Imamo svoj džemat koji je osnovan u okviru Islamske zajednice Bošnjaka i Italiji. Džemat se zove Nur Verona i broji preko stotinu članova. Mi članovi smo se udružili i sakupili novac za kupovinu prostora, tako da sada imamo svoj objekat. Ono što je interesantno jeste da sam ja bio prvi mujezin tog džemata”, prisjetio se Tuka, nakon čega se spremio i otišao na svoj drugi trening tog dana. Za kraj je imao i poruku za sve sadašnje i buduće pratioce portala Senzor.ba:

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Tuka, Facebook O Amelu Tuki znamo mnogo toga, a jeste li znali da je upravo on bio prvi mujezin džemata u Veroni? Post Views: 21 Podijelite ovaj […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x