Odbijen prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora Atifu Dudakoviću

Podijelite ovaj članak:

Sud Bosne i Hercegovine je 26.4.2023. godine donio rješenje kojim je odbijen kao neosnovan prijedlog Tužilaštva BiH od 24.4.2023. za ukidanje izrečenih mjera zabrane i određivanje pritvora prema optuženom Atifu Dudakoviću.

U saopćenju Suda BiH se navodi da su “optuženom Atifu Dudakoviću na snazi sljedeće mjere zabrane:

– zabrana napuštanja boravišta i zabrana putovanja, na način da se optuženom ograničava kretanje na teritoriju Bosne i Hercegovine, odnosno zabranjuje putovanje izvan BiH, uz privremeno oduzimanje pasoša, zabranu izdavanja novih putnih isprava i zabranu korištenja lične karte za prelazak preko državne granice;

– zabrana sastajanja sa određenim osobama, na način da se optuženom zabranjuje kontaktiranje (uključujući i telefonski kontakt ili kontaktiranje preko posrednika) ili povezivanje na bilo koji način sa svjedocima navedenim u optužnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine od 10.10.2018. godine, uključujući i približavanje svjedocima na udaljenosti od 100 metara, te se zabranjuje kontaktiranje sa svim predstavnicima printanih i elektronskih medija o činjenicama koje se odnose na ovaj krivični postupak, kao i javna obraćanja u vezi sa ovim postupkom.”

Atif Dudaković je optužen za počinjenje krivičnog djela zločini protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog Zakona Bosne i Hercegovine (KZBiH), u vezi sa krivičnim djelom uništavanje kulturnih, historijskih i religijskih spomenika iz člana 183. KZBiH i ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZBiH.

Podsjećamo, razlog zbog kojeg je Tužilaštvo tražilo pritvor jeste govor Dudakovića koji je dao na Dan Armije RBiH. Odbrana je tvrdila na jučerašnjem ročištu da je on u tom govoru govorio o činjenicama, o Foči, Žepi, Prijedoru, Višegradu, te da ničim nije posredno utjecao na svjedoke u ovom predmetu.

Federalna.ba

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x