Odgovor Nešiću: Časna Armija Republike Bosne i Hercegovine nije presuđena za genocid

Podijelite ovaj članak:

Povodom javnog istupa ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića, u kojem je susret člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića sa nekadašnjim komandantom Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, generalom Atifom Dudakovićem, ocijenio kao čin usmjeren protiv srpskog naroda i bosanskohercegovačkog entiteta RS, oglasio se Mehmed Pargan, savjetnik člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

“Armija Republike Bosne i Hercegovine bila je legalna i jedina međunarodno priznata vojna formacija tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Ona nije počinila genocid poput Vojske RS, čije je kompletno rukovodstvo, kao i rukovodstvo, u Dejtonu ozvaničenog entiteta, presuđeno za genocid, udruženi zločinački poduhvat ili masovne ratne zločine”,istakao je Pargan.

Armija Republike Bosne i Hercegovine branila je državu Bosnu i Hercegovinu u njenim historijskim i međunarodno priznatim granicama, upravo od agresije i genocida.

“Ideologija, na kojoj je zasnovana politička ideja kojoj Nešić pripada, danas glorifikuje zločince i zločine, presuđene pred Međunarodnim krivičnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije. Nešić i njegova politička klika ponose se onim čega se cijeli svijet stidi”.

Pargan je istakao da general Atif Dudaković nije presuđen za ratne zločine i nije kriv sve dok se ne dokaže.

“Zabrinjavajuće je da ministar sigurnosti prejudicira sudske presude i na ovaj način javno vrši pritisak na bosanskohercegovačko pravosuđe”.

Važno je istaći, navodi Pargan, da su građani Bosne i Hercegovine zahvalni generalu
Dudakoviću i Petom korpusu Armije Republike Bosne i Hercegovine što su odbranili
Bosansku krajinu, upravo od onih koje Nešić i njegovi partijski drugovi danas slave.

“Armija Republike Bosne i Hercegovine nije bila protiv Srba. Naprotiv, u njenim redovima časno su se borili i Srbi, za svoju državu Bosnu i Hercegovinu i zajedno sa drugim borcima, ponosno sačuvali njenu nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet. Na temeljima te borbe i danas se zalažemo za zemlju slobodnih i ravnopravnih ljudi, jednakih pred zakonom. Kao ministar sigurnosti, Nenad Nešić je odgovoran za sigurnost svih građana Bosne i Hercegovine a ne samo jedne etničke grupe. Nažalost, njegovo dnevnopolitičko djelovanje, zasnovano na produbljavanju međunacionalnih tenzija, na granici potpirivanja opasne međunacionalne mržnje, više je u funkciji destabiliziranja zemlje”, zaključio je Pargan.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x