Odmah iza predsjednika: Austrijanci vjeruju ministrici pravde, našoj Almi Zadić

Podijelite ovaj članak:

Istraživanja su pokazala da građani Austrije najviše vjeruju predsjedniku Austrije Alexander Van der Bellen i Tuzlanki Almi Zadić.

Povjerenje građana u političare u Republici Austriji nije na zavidnom nivou – rezultat je to istraživanja koje na području ove države provodi Institut za istraživanje tržišta i mišljenja (OGM) u saradnji sa Austrijskom agencijom za štampu (APA).

Sudeći prema rezultatima koje prenosi austrijski mediji, vremena za austrijske političare i nisu baš “ružičasta”.

Naime, zaključak je kako Austrijanci sve manje vjeruju vladi, s obzirom na to da je indeks povjerenja porastao tek kod nekoliko ljudi.

Tako se najpouzdanijim i dalje pokazuje predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen – 59 posto od 1.000 ispitanika je izjavilo da vjeruje Van der Bellenu, 37 posto je to negiralo.

image

Ono na što Bosanci i Hercegovci mogu biti ponosni je podatak da je ministrica pravde u Austriji Alma Zadić zauzela drugo mjesto. Odmah nakon austrijskog predsjednika, Zadić je i prilikom istraživanja provedenog u novembru 2022. godine stekla najviše povjerenja građana Austrije.

Inače, Tuzlanka Alma Zadić je na čelu Ministarstva pravde Austrije od 2020. godine. Riječ je o prvoj ministrici migrantkog porijekla u historiji ove zemlje.

image

DRUGAČIJA

“Ti to ionako ne možeš”, bile su riječi koje je učiteljica uputila devetogodišnjoj Almi nakon što ju je zamolila da joj objasni što treba uraditi na testu iz matematike. Zadić u tom trenutku nije imala problem sa znanjem matematike, nego sa nerazumijevanjem njemačkog jezika. Upravo je s porodicom, kao izbjeglica, stigla u glavni grad Austrije. U tom trenutku Zadić je jedina migrantkinja u razredu i jedina koja ne govori njemački. Bilo je to prvi put, rekla je Zadić jednom prilikom kasnije, da je osjetila da je drugačija.

Ironija je da je Zadić u Beč upravo stigla iz društva u kojem su ljudi u tom trenutku doslovno gubili život jer su bili drugačiji. Alma Zadić je rođena u Tuzli, koju je napustila s porodicom u vrijeme rata u BiH.

Jednim od svojih najvećih uspjeha smatra pobjedu na školskom takmičenju iz njemačkog, na kojem je njen sastav s temom “Priča iz bečke šume” proglašen najboljim. Maturirala je odličnim uspjehom, pravo diplomirala u Beču, kao Fulbrightova stipendistica usavršavala se na Univerzitetu Columbia u New Yorku, a potom se zaposlila u multinacionalnoj firmi Freshfields Bruckhaus Deringer, gdje je kao advokat posredovala u mirenjima. Politički angažman započela je kao parlamentarna zastupnica na nezavisnoj listi Petera Pilza 2017, prenosi Oslobođenje.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x