Poricanje genocida u Srebrenici uz prijateljsku podršku Beča?

Podijelite ovaj članak:

Austrijska politička stranka podržala je rad IGK i pozvala nadležne organe bečkog univerziteta da zauzmu stav o radu vanrednog profesora Manoscheka na studiji koja negira srebrenički genocid.

Austrijska politička stranka SÖZ (Socijalna budućnost Austrije) obratila se javnosti putem saopćenja koje je prenijela austrijska novinska agencija APA pod nazivom “Poricanje genocida u Srebrenici uz prijateljsku podršku Beča?”, o negiranju genocida u Srebrenici na Univerzitetu u Beču.

U saopćenju se navodi da je, prema sopstvenim izjavama na Arte TV kanalu (4:08 min Arte TV), prof. Walter Manoschek sa Univerziteta u Beču radio na studiji koja negira genocid u Srebrenici za potrebe bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Naime, ovaj bh. entitet je naručio spomenutu studiju za 26. godišnjicu genocida u Srebrenici, negirajući genocid i ponižavajući žrtve i njihove porodice.

U navedenom saopćenju se spominju i pisma Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) koja je s tim u vezi u januaru 2022. godine uputila pismo Univerzitetu u Beču. U prvom pismu postavljena su pitanja rektoru Univerziteta u Beču i članovima etičke komisije o aktivnostima profesora Manoscheka, kao i o neuspehu Univerziteta u Beču da se distancira od negiranja genocida i nepoštivanje Kodeksa ponašanja Univerziteta u Beču.

Na ovo pismo sa pitanjima o najgnusnijim zločinima na svijetu – genocidu – nisu odgovorili ni rektor ni članovi etičke komisije Univerziteta u Beču.

– Navodno skandalozno rješavanje tako gore navedenih osjetljivih pitanja baca tužnu sjenu na Austriju. Mi kao SÖZ pozivamo nadležne organe Univerziteta u Beču da odmah zauzmu stav o ovoj situaciji, poručuju iz ove austrijske stranke.

BEZ POTPISA

Podsjetimo, Walter Manoschek, vanredni profesor političkih nauka na Odsjeku za vlade univerziteta u Beču, član takozvane “Nezavisne međunarodne istražne komisije o stradanjima Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine” i član Dokumentacionog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih lica Ministarstva pravde entiteta RS-a je koautor studije koja negira genocid u Srebrenici.

Tim povodom direktor IGK Emir Ramić je uputio otvoreno pismo Univerzitetu u Beču u kojem je tražio konkretan stav univerziteta po pitanju rada Manoscheka, negatora genocida u Srebrenici. IGK je dobio odgovor sa Univerziteta u Beču, koji nije imao ni odgovarajući potpis ni pozdrav.

Do danas, Univerzitet u Beču se nije distancirao od rada prof. Manoscheka, prenosi Oslobođenje.

Subscribe
Notify of

5 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Poricanje genocida u Srebrenici uz prijateljsku podršku Beča? […]

[…] Poricanje genocida u Srebrenici uz prijateljsku podršku Beča? […]

[…] Poricanje genocida u Srebrenici uz prijateljsku podršku Beča? […]

[…] Poricanje genocida u Srebrenici uz prijateljsku podršku Beča? […]

[…] Poricanje genocida u Srebrenici uz prijateljsku podršku Beča? Post Views: 2 Podijelite ovaj članak: […]

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x