Osmorka još nije umrla, a ka’ će ne znamo

Podijelite ovaj članak:

Kako su stvari krenule od Osmorke će ostati samo dugmići. Samo su politički naivci mogli povjerovati da će ta politička konstrukcija može polučiti neki ozbiljan rezultat i uspjeh. Razlog je jasan – stranke i ključni ljudi koji čine Osmorku jedna su vrsta političkog sataraša čiji sastojci tuknu na SDA-ovu kuhinju i prevelike ambicije nerealiziranih skorojevića. Pod krinkom da je u pitanju interes države – a ne stranke i ličnih ambicija pojedinaca – SBiH i NES su odlučili napustiti tu istu Osmorku na nivou države, a za nivo Federacije – će vidjeti. Da se ne lažemo, jedini razlog zašto su se Nermin Ogrešević i Semir Efendić odlučili za ovaj potez jest onaj da su ostali kratkih rukava u raspodjeli ministarskih pozicija u Vijeću ministra Bosne i Hercegovine. Uz to, lekcije dijeli i Zlatko Miletić, čovjek koji uvijek ima ”senzacionalne” vijesti koje se potvrde da su mahalske priče. Šuplja, što bi rekli njegovi u Sarajevu.

 

Ali kajmak vlasti su pokupili Dino Konaković, bivši košarkaš i nastavnik fizičkog koji je umislio da ima kapacitete Henrija Kisindžera pa da može biti ministar vanjskih poslova, Zukan Helez osuđeni SDP-ov kabadahija kojem je tuča u kafani najveća referenca za ministra odbrane i Edin Forto kojem je sada problem što nije Bošnjak nego dolazi iz reda ostalih, pa ne zna jadan kud će… Nermin Nikšić bi trebao da vodi Vladu Federacije, a nakon što je njegova vladavina označena kao najgora, u čijem su mandatu upaljene zgrade kantonalnih vlada a gorjela je i zgrada Predsjedništva BiH, popularni Neka želi da ponovo vodi najzahtjevniju vladu u državi. Sve to iz sjene prati bezlični i bezidejni Denis Bećirović koji otkako ne piše otvorena pisma, nema više šta da radi, pa zajedno sa Željkom Cvijanović preglasava Željka Komšića u izboru Borjane Krišto za mandatarku Vijeća ministara BiH. S druge strane SDA čini sve da na vlasti ostane njena koruptivna hobotnica.

Dakle, Osmorka je kao Đekna – nije umrla, a ka’ će ne znamo. Sve liči na legendarnu crnogorsku seriju koja je najavljivala raspad bivše Jugoslavije. Samo za razliku od stare Đekne, Osmorka nije započela ni da živi u vlasti, radi koje su se i okupili, ali da će umirati neko vrijeme, hoće sigurno. Bakir Izetbegović je sveo SDA stranku ograničenu na saradnju samo sa Željkom Komšićem. To je postala stranka koju niko ne želi, ne zato što bi rado uzeli vlast sa njima, nego zato što su kadrovi SDA toliko grabljivi da oni nikome drugome i ne daju priliku. Zaostavština SDA jeste toliko ukorijenjena korupcija da su njene alternative ustvari njeni otpaci tipa Konaković kojem je ambicija veća od visine koša, i SDP, stranka koja bi trebala da vodi Osmorku skup, je praktično skorojevića i nerealiziranih tipova koji na populizmu i političkom banalizmu grade Facebook karijere. Ima tu likova koji misle da sve znaju, a ta matrica nažalost pali kod naroda. I opet narod na kraju dobije ono što zaslužuje. Šta da se radi, nego bježi iz ove zemlje, pa ko Radosav u Đekni – pravac Minken! Takav nam je grah pao.

 

Cazin.net

Subscribe
Notify of

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

I don't think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.

Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me? https://www.binance.com/pt-PT/join?ref=YY80CKRN

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x