Otvorena najveća džamija u Africi, može primiti 120.000 ljudi

Podijelite ovaj članak:

U Alžiru je otvorena “Velika džamija” i najveća je džamija u Africi s 200.000 kvadratnih metara. Ovo je ujedno treća po veličini džamija na svijetu, odmah poslije Masjid el Haram džamije u Meki i Poslanikove džamije u Medini.

Velika džamija Alžira (Džamaa el Džazair ili El Džazair džamija) se nalazi u općini Mohamadija u Mitidji, 10 kilometara istočno od Alžira, Alžir. Zahvaljujući visini minareta od 270 metara i površini od 375.000 kvadratnih metara, bit će najveća džamija u Africi i treća najveća džamija na svijetu, nakon Masjid el Haram u Meki i Masjid el Nabawi u Medini. Očekuje se da će džamija El Džazair ugostiti više od 120.000 muslimana.

Prvi radovi na betonskim temeljima počeli su 16. augusta 2012. godine, nakon ceremonije otvaranja. Za izgradnju džamije El Džazair odgovorna je bila kineska kompanija “China State Construction Engineering” (CSCEC). Arhitektura džamije je kvadratne geometrije koja povezuje moderno s tradicionalnim; tim za dizajn je činilo više od 100 arhitekata i inženjera. Finansira je alžirska država iz početnog javnog budžeta od jedne milijarde eura.

Velika džamija (Djamaâ el Djazaïr) u Alžiru

Velika džamija opremljena je molitvenom dvoranom površine 20.000 metara kvadratnih. Na istočnom dijelu molitvene dvorane nalazi se mihrab, napravljen od bijelog mermera, koji koristi imam kako bi usmjerio pet dnevnih molitvi. U ovom dijelu nalazimo i minber, visoki propovjedački pult. Džamija također ima nekoliko soba za obredno umivanje gdje se vjernici očiste prije molitve; ritual se sastoji od pranja ruku, usta, nosa, lica, podlaktica, glave, ušiju i stopala. Minaret džamije podijeljen je na različite funkcionalne prostore koji se opslužuju s dva panoramska lifta do vrha tornja. Prostrani ulazni prostor, s velikim predvorjem, planiran je u podnožju minareta. Muzej, istraživački centar za umjetnost i islamsku povijest, četiri “nebeska lobija”, panoramska platforma smještena na katovima minareta. Dinamička tura otvorena za javnost koja se ističe po visini i koja u svojim različitim razinama sadrži prostor za doček koji također može primiti izložbe, muzej umjetnosti i povijesti islama kroz 15 stoljeća, raspoređenih na 15 razina, istraživački centar o povijesti Alžira, promatračku platformu zaljeva Alžira i okolnih područja, kao i trgovinu osnovnih potrepština i restoran. Džamija ima kupolu koja pokriva molitvenu dvoranu. Ova kupola napravljena je u Kini i poslana iz Šangaja 6. maja 2016. godine da bi se postavila nakon mjeseca Ramazana.

Ova džamija također ima “Kur'ansku školu” koja omogućava alžirskim ili stranim studentima da prodube svoje znanje o islamu i islamskoj kulturi. Ova velika Kur'anska škola, mjesto visokog obrazovanja, može primiti do 300 diplomiranih studenata islamskih znanosti. Uključuje učionice, multimedijalnu salu i konferencijsku salu. Planirano je i smještaj za studente i profesore, stvarajući atmosferu akademskog kampusa na jugu Džamaa el Džazaira.

Džamija je imala koristi od ornamenta i dekoracije povjerenih specijaliziranom međunarodnom dizajnerskom uredu i izrađenih od strane alžirskih obrtnika, oslanjajući se na identitet alžirske društvene zajednice u njenim amazig i arapskim dimenzijama. Džamija ima kulturni centar s 1.500 sjedala koji uključuje izložbenu dvoranu, biblioteku, medijateku, video knjižnicu, filmsku knjižnicu, dva amfiteatra; amfiteatar s 500 sjedala s projekcijskom dvoranom, kino s kapacitetom od 30 do 50 osoba, umjetničke radionice, računarski centar, administrativni prostor za upravljanje kulturnim centrom i kafeteriju. Džamija ima islamski institut, nekoliko vrtova, parking za 6.000 vozila, hotel s 300 soba, seminarijske prostorije, trgovački centar, restorane, zabavni park i mnoge administrativne zgrade.

Velika džamija (Djamaâ el Djazaïr) u Alžiru

Osim toga, džamija El Džazair izgrađena je u skladu s modernim seizmičkim parametrima kako bi ova islamska građevina bila otporna na veliki potres. Može izdržati glavni potres od 7,3 stupnja po Richterovoj skali koristeći kombinaciju izolatora i viskoznih prigušivača, uz niz ojačanih betonskih jedara u oba smjera sjever, jug i istok, zapad.

Postoji nekoliko načina i sredstava koja vode do Džamaa el Džazaira iz predgrađa Alžira. Mogu se dosegnuti automobilom ili autobusom preko alžirskih cesta formiranih nacionalnim cestama RN5, RN11 i RN24,

(Senzor.ba)

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x