Ovo je atletičar koji je završio karijeru da bi donirao koštanu srž potpunom neznancu

Podijelite ovaj članak:

Svaki sportista u nekom trenutku života mora da napusti svoju karijeru, bilo zbog erozije talenta, starosti ili povrede. Atletičar Cameron Lyle priveo je kraju svoju karijeru sa mnogo većom svrhom – produžiti život čovjeku koji boluje od leukemije.

Bacač kugle Univerziteta New Hampshire odustat će od svoje karijere do kraja svoje seniorske sezone, propustivši posljednje susrete svog tima kako bi mogao donirati svoju koštanu srž nekome koga nikada nije upoznao:

Lyle će donirati svoju koštanu srž anonimnom primaocu. Kao rezultat toga, morat će propustiti posljednja dva susreta u karijeri, uključujući America East Championships, gdje se nadao bacanju kugle.

Prema izvještaju, Lyle je odlučio dati obris i da se njegovo ime stavi u bazu podataka koštane srži još dok je bio drugi razred. Zanimljivo je da će kasnije otkriti da je savršen donor za “28-godišnjeg muškarca koji boluje od akutne limfoblastne leukemije”:

Rekli su mi da je šansa jedan prema 5 miliona da budem donor za osobu koja nije član porodice. Dali su mi vremenski okvir i sve se brzo odvijalo nakon toga. Ostalo mu je šest mjeseci života i imam mogućnost da mu kupim još par godina.

Lyle bi volio, kao i svaki sportista, da produži svoje igračke dane. Rijetko je da neko ko se takmičio veći dio svog života ode potpuno ispunjen. Međutim, Lyle je čak spomenuo da nikada nije razmišljao o tome, rekavši: “Odmah sam znao da ću definitivno donirati.”

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Ovo je atletičar koji je završio karijeru da bi donirao koštanu srž potpunom neznancu Post Views: 1 […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x