Pazite šta ostavljate djeci!

Podijelite ovaj članak:
Kad je insan pošten, a nije plaho gladan, nekako mu po` života prođe misleć’ da je vazda do'nji. Tek pod starost skonta da mu se isplatilo i da nejma Bog zna šta za ostavit , al zato ima za ponijet kad sam pojde tamo odakle je sam i doš’ o. Vako sam ti nešto konto čitavim putem od Ismetove kuće. Ne mogodo mu na dženazu pa reko odo vako sinovima bašasagosum rijet. Pokucah na donji boj i otvori mi Eminovca.
Veli mi onaj njezin, a Ismetagin najmlađi Emin:
-Uzeire, ti si znao mog babu?
-Jesam, reko ko i svak u mahali.
-A jesil znao da mu je najvažnija stvar u životu bila ova kuća i da ga komšija Salih ne nadvisi.
-Jok ja.
-Jašta je moj Uzeire. Jednom on nas stade buditi, nedelja ujutro, nije bilo ni svanulo:
-Diži te se lijenčine ode komšija Salih pod nebesa a vi još spavate. Neću da nas gleda ozgor. I tako godinama, svaki vikend il odmor, mješaj malter, zidaj, samo da nas Salih ne nadvisi.
-Zato sad imate svaki po boj da se sjetite babe i da mu selam predate.
-Da smo Bogdom svi podstenari, barem bi govorili jedan s drugim. Eto šta nam je babo ostavio, moj Uzeire.
-Nemoj tako, moj Emine, to je vaš babo sve sa dobrim nijetom.
-Najveći belaji i nastanu sve sa dobrim nijetom, moj Uzeire.
Jedva onu kahvu popih ko da sam na iglama sjedio. Kontam nešto, što ti je ovaj jadni insan, čitav život se bori i gine za ovu djecu, a djeci nikad ugodit. Da je Ismet bio pametan ne bi čitav život malter mješo i dizo čardak pod nebesa neg bi odveo djecu na more preko sindikata, a nedeljom u pionirsku il na vrelo Bosne, jal na žičaru put Trebevića. More bit bi s jaranima ošo u ribu, jal u lov, a poslije i na akšamluk, il po taj vakat igro šaha il domina….Opet Ismet ne bi valjo, bezbeli.
Zato pazite šta ostavljate djeci! Možete djeci ostavit ne znam ti šta, ako im niste ostavili srce i dušu, ko da im niste ništa ni ostavili. A kad je insan pošten, i nije plaho gladan ostatak života mu projde u radosti što je osto takav pa makar ga svi gledali ko budalu i odozgor.
Na slici nije ni Ismet, a ni Emin neg Ekrem iz reda derviša Nakšimbedijeske tekije u Potok mahali.
Uzeir Hadžibeg
Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me? https://accounts.binance.com/cs/register-person?ref=WTOZ531Y

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x