Pejki Medić je smetalo i što se u RTV domu pozdravljaju sa “Selam alejkum”:

Podijelite ovaj članak:

Bivša direktorica BH Radija 1 Pejka Medić, najavila je odlazak sa BHRT-a nakon poziva predsjednika manjeg bh. entiteta RS Milorada Dodika da “Srbi trebaju napustiti institucije BiH”.

Medić je najavila da će to učiniti sutra.

“U pravu je Mile, treba napustiti ‘zajedničke’ institucije. Da li jednokratno ili trajno nisam sigurna. Ali znam da one nisu ni zajedničke ni državne. Već vještačke kao i BiH. I treba ih napustiti. Ja ću evo prva, napuštam BHRT u utorak. Pozivam sve Srbe u Sarajevu da to isto učine”, objavila je Medić na Twitteru.

Medić je bila direktorica BH Radija 1 do juna prošle godine kada joj je istekao mandat. Tada se i obraćala Upravnoj inspekciji Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, optuživši BHRT kako “rastjeruje srpske kadrove”.

Nakon isteka petogodišnjeg mandata Medić, koja je u BHRT-u zaposlena na neodređeno vrijeme, dobila je ponudu izmjene ugovora o radu, interni premještaj u kojoj generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović iskazuje namjeru o njenom raspoređivanju na upražnjeno radno mjesto: producent/urednik 1 u Sektoru BHRT-BHR1 sa znatno nižim koeficijentom od onog iz prethodnog Ugovora o radu.

“Uz ponudu nisam dobila Ugovor o radu niti je ponudom jasno definisano gdje generalni direktor ima namjeru da me rasporedi u koji program od četiri postojeća programa ili u koju od četiri redakcije u BHR1. Stoga mi nije jasno o čemu treba da se izjasnim jer ne znam ni šta mi je konkretno ponuđeno”, navela je tada u prijavi Upravnom inspektoratu Ministarstva pravde BiH.

Također, Medić je tvrdila i kako ne postoji upražnjeno radno mjesto urednik/producent 1 koje joj je ponuđeno te da, naprotiv, postoji višak četiri urednika/producenata 1 u odnosu na sistematizaciju radnih mjesta.

Istakla je kako smatra da se iza ove ponude krije pokušaj raspoređivanja na radno mjesto koje ne postoji, kako bi bila proglašena tehnološkim viškom. Ona već godinama tvrdi da joj se prijeti protjerivanjem iz Sarajeva. Prije nešto više od godinu dana je prijavila policiji nove prijetnje koje je dobila putem društvenih mreža. 

Ona je tada za Nezavisne novine kazala da ne hoda nigdje u Sarajevu, te da se kreće isključivo na relaciji Istočno Sarajevo – RTV dom.

U razgovoru za naš portal je rekla da joj prijete uglavnom muškarci. 

“Prijetnje su bile i na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, pa do ličnih kao što su: ‘k**va, k**vetina, četnikuša koju treba istjerati, protjerati i ubiti'”, navela je Medić tada za Source.ba portal.

U istom razgovoru je istakla kako joj smeta što se kolege između sebe pozdravljaju, kako kaže, vjerskim pozdravom “Selam alejkum”.

“Ovo ranije nije bilo izraženo, mislim da je neprimjereno u svakom slučaju da na mjestu na kojem mi radimo, gdje bi trebalo da se uvažavamo i poštujemo, pozdravljamo sa dobar dan i doviđenja, nikako vjerskim pozdravima, što je u mom prisustvu učestalo, te se često dešavalo u protekle četiri i po godine. Ja sve ljude koje sretnem pozdravljam sa dobar dan i doviđenja, ne pozdravljam ih sa: ‘Pomaže Bog’, niti sa: ‘Selam alejkum’, kao ostali što rade. Kolege se između sebe pozdravljaju tako i to neprimjereno, jer ima kolega srpske nacionalnosti koji rade sa mnom, a koje ja pozdravljam kao i druge kolege sa ‘dobar dan’, jer je to jedino primjereno na radnom mjestu. Doživljavala sam i prijetnje i prije dvije i po godine, kada je kolega koji je zaposlen kao domaćin Studija C došao na šesti sprat i pitao u mom prisustvu drugog kolegu: ‘Da li on smije da se pozdravlja više sa Selam alejkum’ i pokazujući prema mojoj kancelariji pitao je: ‘Da li je ovo trg srpskih ratnika?'”, govorila je tako Medić.

U intervjuima za medije iz RS-a je navodila da je odabrala teži put, te da se svakodnevno bori za istinu, pravdu i ljudska prava.

“Duboko vjerujem da je taj put jedini ispravan iako zbog toga već godinama trpim različite prijetnje, od onih da ću biti protjerana iz Sarajeva i BHRT-a do poziva na linč, prebijanje, silovanje i ubistvo. Moje porijeklo i vaspitanje mi ne dozvoljavaju da pognem glavu i odustanem od borbe za istinu i ravnopravnost, u konkretnom slučaju, mog, srpskog naroda u javnom servisu koji bi po zakonu trebalo da bude servis svih građana, samim tim i svih naroda u BiH. Mislim da je sadašnji javni servis daleko od toga. Ja nisam imenovana na funkciju na kojoj se nalazim da optužujem bilo koga za stanje u ovoj medijskoj kući, ni one koji su ranije učestvovali u donošenju loših odluka ni ove koji to sada rade. Ali moram da ukažem na činjenicu da bez srpskih glasova u zajedničkim institucijama BiH nije moguće učiniti ništa. I to znaju svi koji su radili u institucijama i preduzećima na nivou BiH. Nije samo glasanje “za” i “protiv” uloga srpskih kadrova u Sarajevu. I okretanje glave od onoga što boli naš narod je velika odgovornost, za šta treba da se odgovara – pred narodom ili pred Bogom. Ja se ne plašim ni jednog od ova dva suda. Svi u Republici Srpskoj moraju da shvate i prihvate da se Srpska brani u Sarajevu. Zato nacionalna politika Republike Srpske mora da podrazumijeva najobrazovanije i najmoralniji Srbe na najodgovornijim pozicijama u Sarajevu. Samo tako BHRT može da bude i naš servis, odnosno zajednički”, kazala je u maju prošle godine u intervjuu za Nacional.live.T:

Source.ba

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Pejki Medić je smetalo i što se u RTV domu pozdravljaju sa “Selam alejkum”: […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x