Peštalić iz Srebrenice poručuje: Žrtve genocida nikada nisu pozivale na osvetu

Podijelite ovaj članak:

Zbog svega što se dešava žrtve genocida danas su zabrinute, danas smo svi zabrinuti, kao i naš reisul-ulema Husein-ef. Kavazović, izjavio je Damir Peštalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica.

– Žrtve genocida nikada nisu pozivale na nemire, osvetu i rat. one su danas zabrinute. Ni danas mi ne pozivamo na nemire, ali ćemo, naravno, biti prvi koji će ovu državu braniti, jer nećemo dozvoliti da se nad našim narodom neko iživljava i planira neke nove genocide i Srebrenice – kazao je Peštalić u programu Radija BIR.

Prema njegovim riječima, danas postoji narativ u kojem se žrtvama genocida želi poručiti da ne smiju biti ni zabrinuti.

– Mi smo živi svjedoci šta znači kada se mi predamo međunarodnoj zajednici i kažemo, evo, mi nismo zabrinuti. Šta se desi? Desi se genocid u Srebrenici – kazao je Peštalić.

Upozorio je da se trenutnim napadima na Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini “želi žrtvu genocida i agresije na Bosnu i Hercegovinu eliminisati i izbaciti iz igre”.

– Ovo treba biti poruka ljudima koji vode našu politiku. Očigledan primjer šta znači biti nejak, neujedinjen i šta znači nemati zajednički stav. Kada smo raštrkani, postajemo kao pjena na moru. Naši političari bi trebali shvatiti važnost zajedništva – kazao je Peštalić.

Upozorio je na neophodnost postojanja probosanske koalicije s jedinstvenim stavom.

– Kada vide nas neujedinjene, svakako će se udružiti kao što su se i ranije udruživali i radili protiv ove države. Mislim da nisu oni toliko jaki, govorim o snagama srpske i hrvatske politike, koliko je bošnjačka politika slaba. Zato apeliram odavdje iz Srebrenice, u ime žrtava genocida, da nam je veoma važno da naši Bošnjaci koji vode političke partije u BiH sjedu za jedan sto i naprave zajedničku platformu i nastupe zajedno. Onda će biti teže raditi ovo što se trenutno radi – poručio je Peštalić.

Subscribe
Notify of

6 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Peštalić iz Srebrenice poručuje: Žrtve genocida nikada nisu pozivale na osvetu Post Views: 65 […]

[…] Peštalić iz Srebrenice poručuje: Žrtve genocida nikada nisu pozivale na osvetu […]

[…] Peštalić iz Srebrenice poručuje: Žrtve genocida nikada nisu pozivale na osvetu […]

[…] Peštalić iz Srebrenice poručuje: Žrtve genocida nikada nisu pozivale na osvetu Post Views: 7 […]

[…] Peštalić iz Srebrenice poručuje: Žrtve genocida nikada nisu pozivale na osvetu […]

[…] Peštalić iz Srebrenice poručuje: Žrtve genocida nikada nisu pozivale na osvetu […]

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x