Političke vratolomije u [F]BiH – vol II

Opcije formiranja vlasti okupljene oko trojke izgledale bi ovako po kantonima i na FBiH.

USK

Krenimo redom, u USK, ova koalicija bi imala 18 od 30 popularno nazvanih “ruku” i imali bi komotnu većinu za formiranje vlasti. Okupljala bi NES sa 8, SDP sa 3, POMAK sa 3, NiP sa 2 , SzBiH i Našu stranku sa po jednim članom.

TK

U TK bi mogli imati 18 od ukupno 35 ruku, čime je većina matematički moguća ali teško izvodiva. U postojeću koaliciju u odnosu na USK ušli bi još PDA, ali to ne bi bilo dovoljno pa bi za većinu morali u vlast privoliti i SD, naravno bez POMAK-a.

ZDK

U ZDK bi imali 19 od 35 ruku, i imali bi stabilnu većinu. Takođe, u skupštini ZDK, Stranka za BiH nema zastupnike, ali tu je BHI KF sa čak 5. Znači SDP i BHI KF po 5, NiP 3, NS sa jednim, NES sa 2 i HDZ sa 3.

BPK

U BPK, navedena koalicija ima 9 od 25 zastupnika i za vlast im je potrebna neka od lokalnih, “goraždanskih” stranaka i pokreta. Prema nekim naznakama veliki je interes i 6 do čak 8 ruku bi imali na svojok strani. U zbiru bi to bilo od 15 do 17 ruku za vladu.

SBK

U SBK bi mogla biti pat pozicija. SDP/NiP u kombinaciji sa HDZ-om imaju 15/30. Morao bi neko iz redova devedesetke ili DF-a da se prikloni kako bi mogli formirati vlast bez SDA.

HNK

U HNK, tri članice koalicije imaju 5 ruku, a HDZ kao partner na Federalnom nivou 11. U zbiru to je 16 ruku i prosta većina.

KS

U Kantonu Sarajevo, kvartet SDP/SzB/NiP/NS imaju čak 23 zastupnika, i ovo bi bila jedna od najstabilnijih kantonalnih vlada.

Kanton 10

Još jedna konfuziona situacija mogla bi biti u Kantonu 10. Naime ako HDZ želi formirati vlast, može to uraditi ali samo u opciji sa Hrvatskim POMAK-om, tri stranke koje predstavljaju srpski narod u BiH, HNL-om i SDP-om. Široka koalicika, ali izvodiva.

PK i ZHK

U Posavskom kantonu i ZHK, vlast bi zbog apsolutne većine formirala HDZ.

FBiH

Na Federalnom nivou, k imaju ukupno čak 40 poslanika, zajedno sa još 15 iz HDZ-a. Ukupno bi to bilo 55/98 poslanika.

U tekstu jučer, donijeli smo varijante formiranja vlasti, ukoliko bi bila okupljena oko stranaka sa najviše glasova na izborima u FBiH, dvojca SDA/SDP i varijante formiranja vlasti u kantonima i na nivou FBIH bez uključivanja HDZ-a.

Danas smo, kako smo najavili obradili moguće varijante, u slučaju da se vlast formira oko popularno nazvane “trojke” koja bez HDZ-a ne bi mogla formirati vlast na nivou FBIH a samim time s njima bi morali ući u vlast i na kantonalnim nivoima.

Na svijetu ne postoji manja država i manji prostor sa komplikovanijim mehanizmima uspostave vlasti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x