Ponos BiH: Bh. naučnik Ervin Sejdić izabran je u Koledž novih učenjaka, umjetnika i naučnika pri kraljevskom društvu Kanade.

Podijelite ovaj članak:

Bosanskohercegovački naučnik, rodjen u Modriči, Prof. dr. Ervin Sejdić dobio je novo priznanje! Izabran je u Koledž novih učenjaka, umjetnika i naučnika pri kraljevskom društvu Kanade.

Prof. Sejdić je naučnik s UHN-ovim Centrom za unapređenje neurotehnoloških inovacija u primjeni (CRANIA). On je direktor istraživačke katedre za umjetnu inteligenciju za zdravstvene ishode u Općoj bolnici North York i profesor na Odsjeku za elektrotehniku ​​i računarstvo Edward S. Rogers Sr. Univerziteta u Torontu.

Koledž je multidisciplinarni program za kanadsko intelektualno liderstvo i predstavlja novu generaciju naučnih i umjetničkih lidera u Kanadi.

Članovi Koledža se biraju zato što pokažu visok nivo postignuća u ranoj fazi svoje karijere.

Dr. Sejdić je ovo priznanje dobio za svoje izvanredno liderstvo u razvoju biomedicinskih uređaja i primjeni mašinskog učenja za bolje razumijevanje markera bolesti, posebno kada je u pitanju gutanje i hod.

Istraživanje dr. Sejdića rezultiralo je sa više od 160 radova u časopisima, 40 konferencija i preko 8 miliona dolara sredstava od strane Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH), Nacionalne naučne fondacije (NSF), Vijeća za prirodne nauke i inženjerska istraživanja Kanade. (NSERC), i industrijski partneri.

U februaru 2016. godine, bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama dodijelio je dr. Sejdiću Predsjedničku nagradu za početak karijere za naučnike i inženjere — najveću čast koju SAD dodjeljuje istraživačima u ranoj karijeri, napisao je dr. Edhem Čustović.

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Ponos BiH: Bh. naučnik Ervin Sejdić izabran je u Koledž novih učenjaka, umjetnika i naučnika pr… Post Views: 0 […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x