Ponovni pokušaj prekrajanja historije: Kralj Tvrtko je krunisan u mjestu Milama kod Visokog, nije u Mileševi u Srbiji!

Podijelite ovaj članak:

Kralj Tvrtko I Kotromanić je krunisan za kralja u starom bosanskom krunidbenom mjestu Milama kod Visokog. On nikada nije krunisan u Mileševi u Srbiji a jedini koji taj podatak prenosi je Mavro Orbini čovjek koji je sa distance od 300 godina pisao ovakve gluposti. Niti jedan ozbiljan historičar ne uzima Mavru Orbinia kao izvor jer on za svoje tvrdnje u knjizi “Kraljevstvo Slavena” vrlo slabo ili nikako navodi izvore. Da je Mavro Orbini pomiješao Bosanske Mile i srpsko Mileševo potvrđuje i sjajni historičar Thaloczy koji navodi da je “Mileševska krunidba” ustvari srpski mit zasnovan na svjedočenju Mavra Orbinia zapisanog 300 godina nakon događaja i da se stvarno krunisanje desilo tamo gdje su se tradicionalno i krunisali bosanski vladari u Milama.

Kakav je izvor Mavro Orbini najbolje dokazuje da on u istoj knjizi “Kraljevstvo Slovena” tvrdi kako je Sultan Mehmed II Fatih lutao Bosnom kao siromah, da ga je prepoznao bosanski kralj Stepan Tomaš da ga je primio i da su se pobratimili. Ovakve nebuloze daju nam za pravo da Mavru Orbinia prekrižimo kao validnog svjedoka tih događaja kao što su to uradili svi bitni historičari osim veliko srpskih mitomana i domaćih bosanskih historičara miševa.


Definitivno mjesto krunisanja kralja Tvrtka I su Mile kod Visokog. Tamo je stolovao bosanski Did koji je i izvršio krunisanje, tamo je bila glavna Didovska Hiža bogumilska a u Milama je i pokopan kralj Tvrtko I. Njegov grob je pronađen i njegovi ostaci se nalaze u zemaljskom muzeju u Sarajevu. 

(Bosanska dinastija Kotromanića)

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Čovek sam u povelji napisao da je išao u srpsku zemlju i da se “venčao” sa krunom… Poturice nikada nisu bile ovoliko bolesne i zaista ste komični. Vi ste sve ono protiv čega se Tvrtko, Kralj Srbljem borio… Hijene odvratne islamizovane

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x