Ponovo udar na povratnike u Višegradu: U vrijeme iftara opljačkan povratnik hadžija Huso Hota

U Selu Šip kod Višegrada u četvrtak je opljačkan 87-godišnji hadžija Huso Hota. Husi su nepoznate osobe iz štale ukrale jarca.

Sve se dogodilo u periodu između 19.30 i 20 sati kada je, prema riječima njegove kćerke Zehre Đozo, Huso iftario.

– Moj otac živi sam i drži nekoliko koza. Kao i svaki dan, prije iftara namirio je životinje i sjeo da iftari. Međutim, čuo je neke zvukove (glasove), ali i psa koji je u jednom trenutku zalajao. Prekinuo je iftar i izašao iz kuće. Budući da nije imao svjetla na vanjskom dijelu, štale nije mogao ništa vidjeti i ponovo se vratio u kuću. Sutradan kada je otišao do štale primijetio je da mu nedostaje jarac – priča Zehra Đozo.

Vratio se 1998. godine

Huso Hota se u svoje rodno selo vratio 1998. godine i ovo je drugi put, kako kaže njegova kćerka, da je opljačkan. Prvi put, 2004. godine odneseni su mu motorna pila i agregat. Počinitelji ni do danas nisu pronađeni.

– Mi smo odmah obavijestili policiju u Višegradu čiji su službenici izašli na lice mjesta, sve zabilježili i otišli – kaže Zehra.

U selu Šip, osim hadžije Huse Hote, živi samo još dvoje povratnika.

– Subotom i nedjeljom je više ljudi, kada iz Sarajeva dolaze vikendaši, ali su samo dvije povratničke kuće, odnosno ljudi koji tamo stalno žive. Međutim, u petak je komšija, koji inače dolazi vikendom, došao ranije i ispričao ocu da je u četvrtak oko 19.30 sati vidio vozilo koje se kretalo polako, ali nije skrenulo prema očevoj kući, nego je produžilo putem. Nakon nekih sat i po vozilo se vratilo – navodi Zehra.

Povratnici uplašeni

Kaže da su povratnici uplašeni, naročito nakon nedavnog strašnog događaja u selu Omeragići kod Višegrada, kada je brutalno pretučen bračni par Fadil i Ajša Memišević.

Zehra ističe, kako se nakon toga niko od povratnika ne osjeća sigurno.

– Ne znamo ko je to uradio, ali bismo viljeli da se počinilac što prije nađe kako bi svi bili mirniji. Otac je uplašen, stalno plače i pita se da li je mogao završiti kao bračni par Memišević?

Nije ni čudo jer radi se o starom čovjeku koji sam živi. Sve se događa u vrijeme ramazana, iftara i nije svejedno. Da li je ovo još jedan vid zastrašivanja povratnika da u svetom mjesecu neko dolazi na kućni prag i pljačkom šalje poruke, ne znamo, ali bismo voljeli da policija što prije uradi svoj dio posla i otkrije počinitelja – ispričala je Zehra Đozo za Faktor.

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Ponovo udar na povratnike u Višegradu: U vrijeme iftara opljačkan povratnik hadžija Huso Hota […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x