Popularni njemački satiričar emisiju posvetio Schmidtu, čak je napravio i njegovu figuricu

Podijelite ovaj članak:

Poznati njemački satiričar, novinar i televizijski voditelj Jan Böhmermann svoju večerašnju emisiji “Magazine Royal” na ZDF-u posvetio je visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu.

U najavi emisiji je rečeno da bi Schmidt zapravo trebao osigurati očuvanje mira u Bosni i Hercegovini, no on je nažalost “beznadežno opterećen” i stvara više problema nego što rješava i time ugrožava demokratiju u zemlji.

Tokom emisije Böhmermann je podsjetio na dosadašnje Schmidtove “ispade” koje su obilježile njegov mandat, poput onoga kada je pobjesnio pred novinarima.

Njemački satiričar je čak napravio i figuricu Schmidta, a u jednom trenutku na nju je zakačio odlikovanje redom Ante Starčevića koje je Schmidt dobio u Zagrebu. Sve je to povezao sa određenim ustupcima HDZ-u i Draganu Čoviću u pogledu izmjena Izbornog zakona BiH na kojima je radio sa Vladom Hrvatske, što je potvrdio i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Screenshot: ZDF

Böhmermann je govorio i o Schmidtovom nereagovanju na proslavu neustavnog Dana RS-a i šutnji na brojne neustavne poteze lidera SNSD-a Milorada Dodika.

Također je govorio i o Schmidtovim vezama s Beogradom, ali i “zabrinutosti” koje je izrazio nakon posjete Srbiji jer su mediji u BiH otkrili da je sin predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u zvaničnoj delegaciji Srbije stigao u BiH na proslavu 9. januara.

Njemački novinar je javnosti u toj zemlji predstavio brojne primjere iz Schmidtovog opusa tokom rada u OHR-u, ali i podsjetio na Schmidtove afere dok je bio u Vladi Njemačke.

Njemačkoj javnosti je objasnio i čuvene Bonske ovlasti koje posjeduje visoki predstavnik u BiH te je u šali kazao da visoki predstavnik, sa brojnim ovlastima i moćima u rukama, zvuči kao sljedeći protivnik Supermana.

Emisiju možete pogledati ovdje.

Inače, Böhmermann je svojevremeno bio i pod policijskom zaštitom nakon što je dobio ozbiljne prijetnje jer je zbijao šale o turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu. Njegove satirične emisije imaju izuzetan politički kontekst, prenosi Klix.

Subscribe
Notify of

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Popularni njemački satiričar emisiju posvetio Schmidtu, čak je napravio i njegovu figuricu […]

[…] Popularni njemački satiričar emisiju posvetio Schmidtu, čak je napravio i njegovu figuricu […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x