Poslodavci predložili da se plate povećaju za 23 KM!?

Podijelite ovaj članak:

Za to povećanje satnice radnik ne može da kupi polubijelu veknu od 650 grama. Mislim da dalje nema potrebe objašnjavati šta znači prijedlog poslodavaca – ističe Ružičić

Poslodavci u Federaciji BiH uputili su zvaničan prijedlog za hitne izmjene zakona kako bi plate u realnom sektoru bile povećane od 100 do 400 KM, dok poslodavci u RS predlažu da se minimalna plata poveća sa 650 na 673 KM.

Dok su poslodavci u drugom entitetu prijedlog o značajnom povećanju plata usaglasili sa socijalnim partnerom, Savezom samostalnih sindikata FBIH, u Republici Srpskoj su, najblaže rečeno, izazvali ljutnju sindikata.

Danko Ružičić, potpredsjednik Saveza sindikata RS za privredu, za Srpskainfo kaže da prijedlog poslodavaca o povećanju plata za 23 KM predstavlja ismijavanje radnika.

– Njihov prijedlog o povećanju minimalnih plata za 3,6 odsto ili 23 KM je nemoralan i ekonomski nelogičan. Prvo, njihova tvrdnja da je najniža plata 590, a ne 650 KM je apsolutno netačna. Od maja prošle godine je 650 KM. Ne možete utvrđivati najnižu platu na osnovu netačnih činjenica. Ako uzmete u obzir da je inflacija u BiH 16-17 odsto, onda najniža plata ne bi mogla da bude ispod 760 KM. Ako gledate po tome koliko su poskupjele osnovne životne namirnice, a to je između 20 i 30 odsto, značajno veće od stope inflacije, onda najniža plata ne bi mogla da bude ispod 780 KM. Osim toga, još bitniji parametar za utvrđivanje minimalne plate je sindikalna potrošačka korpa koja iznosi 2.370 KM za novembar, odnosno samo hrana za četvoročlanu porodicu iznosi 1.044 KM. Dakle, naveo sam tri moguća parametra kako bi se moglo doći do povećanja najniže plate u RS – kaže Ružičić.

U Savezu sindikata RS su izračunali da prijedlog o povećanju minimalne plate za 3,6 odsto znači rast neto satnice sa 3,7 na 3,82 KM.

– Za to povećanje satnice radnik ne može da kupi polubijelu veknu od 650 grama. Mislim da dalje nema potrebe objašnjavati šta znači prijedlog poslodavaca – ističe Ružičić.

Ako radnik za platu ne može da kupi hranu za porodicu, kako kaže, postavlja se pitanje da li treba da radi.

– Dakle, ako ćemo povećavati minimalnu platu po osnovu inflacije, onda ne smije da bude ispod 760 KM – navodi Ružičić, koji navodi da su u Republici Srpskoj poreski nameti na plate najmanji u regionu.

Podsjećamo da je predsjednik Vlade RS Radovan Višković već nekoliko puta rekao da će Vlada utvrditi iznos najniže plate za 2023. godinu iako je to zakonska obaveza poslodavaca i sindikata.

– Po zakonu, to je njihova obaveza. Nemojte ići da slavite Novu godinu na nekim destinacijama. Sjedite, pričajte pet sati ili pet dana i dogovorite se. Sada ja to tražim od njih – rekao je Višković, koji napominje da želi da se zna prava istina i da je dosta više da se kriju iza nekoga i da neko drugi radi njihov posao.

Samo nekoliko dana poslije ove izjave Viškovića poslodavci su saopštili kako su održali sjednicu Izvršnog odbora na kojoj su se usaglasili da bi najniža plata u RS trebalo da bude 673 KM.

Ono što je svima zapelo za oko jeste to što su poslodavci kao referentnu tačku uzeli januar 2022. godine, kada je određena najniža plata u iznosu od 590 KM.

– Donesen je zaključak da se najniža plata u ovoj godini treba utvrditi tako što se iznos od 590 KM, koliko je bila najniža plata za 2022. godinu, uveća za procenat uvećanja prosječne plate u periodu januar-novembar protekle godine, a to je 14 odsto – navedeno je u saopštenju Unije udruženja poslodavaca RS.

Najniža plata u RS 650 KM, jer je Vlada RS utvrdila taj iznos još u maju prošle godine.

– Unija poslodavaca Republike Srpske poziva socijalne partnere da u zakonom predviđenoj proceduri utvrde iznos najniže plate za ovu godinu – navodi se u saopštenju.

U saopštenju se konstatuje da procedura utvrđivanja iznosa najniže plate za ovu godinu nije ispoštovana u smislu njenog utvrđivanja u Ekonomsko-socijalnom savjetu Republike Srpske u posljednjem kvartalu prethodne godine. Poslodavci pozivaju Vladu Republike Srpske da imenuje svoje predstavnike u ovom savjetu, kako bi on mogao nastaviti s radom i ispunjavati zakonima utvrđene obaveze.

– Imajući u vidu dugogodišnji loš pristup socijalnih partnera u vođenju dijaloga o iznosu najniže plate u Republici Srpskoj, Izvršni odbor još jednom naglašava značaj donošenja pravilnika o utvrđivanju iznosa najniže plate koji će utvrditi metodologiju izračuna najniže plate, te apeluje da Vlada Repubike Srpske pristupi izradi i usvajanju navedenog propisa – saopštili su poslodavci uz konstataciju kako smatraju “neprimjerenim vođenje socijalnog dijaloga u medijima”.

DRASTIČAN JAZ

Plate u javnom sektoru Republike Srpske povećane su nekoliko puta prošle godine, a od ove godine povećane od pet odsto imaće svi koji imaju plate ispod republičkog prosjeka, koji je u novembru 1.211 KM.

Prosječne plate u javnom sektoru trenutno su od 1.300 od 1.540 KM.

U realnom sektoru rijetki imaju plate veće od 1.000 KM.

Po podacima iz septembra prošle godine, gotovo 66.000 radnika u realnom sektoru prima najnižu platu od 650 KM i manje od toga. Do 1.000 KM platu prima 150.547 radnika, prenosi Fokus.ba.

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x