Potpisan plan vojne saradnje BiH i Italije

Podijelite ovaj članak:

Predstavnici Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga Republike Italije u srijedu 17. maja 2023. godine u Sarajevu su potpisali Plan bilateralne vojne saradnje Bosne i Hercegovine i Republike Italije za 2023. godinu.

U Domu Oružanih snaga BiH, izaslanstvo MO BiH predvodila je šefica Odsjeka za bilateralnu i multilateralnu saradnju Senka Zeljaja, dok su na čelu talijanske strane bili veleposlanik Republike Italije u BiH Nj.E. Marco di Ruzza, šef Odjela za međunarodnu suradnju Glavnog stožera Oružanih snaga R. Italije brigadir Mattia Zuzzi i talijanski vojni izaslanik u BiH brigadir Stefano Giribono. Plan bilateralne vojne suradnje BiH i Republike Italije za ovu godinu obuhvaća 12 aktivnosti na različitim razinama ministarstava obrane i oružanih snaga dvaju zemalja.

Nakon samog potpisivanja plana za ovu godinu, izaslanstva su obavila i službene bilateralne razgovore na ekspertskoj razini. Razgovarano je o školovanju kadeta OS BiH u Republici Italiji, s naglaskom na letačku obuku i školovanje kontrolora letenja te o pomoći u obuci pilota helikoptera OS BiH na helikopterima proizvođača Bell. Razgovarano je i o opremanju i obuci ekipa za traganje i spašavanje, ali i školovanju personala u kriminalističkim taktikama i tehnikama, koje se provede u istražnim postupcima. 

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x