Upućena inicijativa o zabrani upotrebe mobilnih uređaja tokom nastave u školama KS

Podijelite ovaj članak:

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine – Kantonalni odbor Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo uputio je resornom ministarstvu inicijativu o zabrani upotrebe mobilnih uređaja tokom trajanja redovne nastave, prenosi Anadolija.

U inicijativi koja je upućena Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo navodi se da je Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor SSOOIO Kantona Sarajevo u prethodnom periodu istraživao je o bitnosti korištenja mobitela u nastavi odnosno da li su isti prijeko potrebni tokom trajanja nastave/časa.

U toku istraživanja uočili su, kako navode, da su pojedine strane zemlje još prije nekoliko godina donijele propis kojim se zabranjuje upotreba telefona u školama, jer ometaju nastavu, smanjuju djeci koncentraciju ili dovode do nedozvoljenog snimanja, koje se kasnije može iskoristiti u svrhu dokazivanja bilo kakvih radnji.

“Svjedoci smo da se telefon posljednjih godina sve više koristi u svrhu razonode, objave nedozvoljenog sadržaja ili nedozvoljenog snimanja, a sve manje u svrhu nauke, učenja, praćenja pozitivnih dešavanja i sl. Također, svjedoci smo da su nam djeca postala robovi tehnologije modernog doba i da se vrlo rijetko ili nikako ne druže sa svojim vršnjacima, nego se zatvaraju u svoje prostore i jedini vid komunikacije im je telefon i društvene mreže”, navodi se u inicijativi upućenoj Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

Smatraju da se cjelokupno društvo treba “zapitati gdje su nam nestale ili nestaju one prave i istinske vrijednosti drugarstva među vršnjacima”.

“Shodno navedenom, pozivamo Vas da pokušamo vratiti djeci djetinjstvo, da im probudimo volju za druženjem i igrom, a da im mobitele stavimo po strani i na taj način da im ukažemo da nisu robovi tehnologije. Ne smijemo dozvoliti da nam djeca budu robovi mobitela. Imajući u vidu naprijed navedeno, a cijeneći sve negativne strane korištenja telefona u nastavi/času, ovim putem podnosimo Inicijativu da se zabrani upotreba mobilnih uređaja tokom trajanja redovne nastave”, navodi se u pismu, piše TVSA.

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Upućena inicijativa o zabrani upotrebe mobilnih uređaja tokom nastave u školama KS Post Views: 0 […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x