Pozitivne priče: Terapijska zajednica u Trnovcima kod Kaknja

U Trnovcima nadomak Kaknja reaktivirala je svoj rad terapijska zajednica koju je pokrenulo Udruženje za borbu protiv ovisnosti “Put života-Put Feniksa” iz Zenice.


Podsjetimo se još jednom, ovo udruženje sa rsdom je počelo 2014. godine i svrha i ideja vodilja je bila – odvikavanje na bazi radne-okupacione terapije kao dio procesa rekovalescencije i vraćanja u uobičajene životne tokove svim osobama koje su imale probleme sa ovisnosti.

„Ohrabreni smo ponovo krenuli u ovaj društveno odgovoran projekat i sigurni smo da ćemo u tome ustrajati. Ustrajnost znači razlikovati se od ljudi koji lahko odustaju i posustaju, izdrzljivošću pokazati i dokazati svoju snagu i veličinu, a prije svega svoju vjeru i ljubav, ukratko-boriti se za svoj cilj“ – kaže naš sagovornik Almir Mehanović, predsjednik udruženja i idejni tvorac projekta.

„U prvom valu djelovanja i rada udruženja, tada s početkom sada već davne 2014. godine potpisivali smo ugovore sa kantonalnim Ministarstvom za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, potpisivali smo i protokol o saradnji kao i ugovor sa JU Zavod za borbu protiv bolesti ovisnosti. Reaktiviranjem rada udruženja, želimo nastaviti po istim principima djelovanja i pokušati sa obnavljanjem ugovora sa navedenim ministarstvom i Zavodom, ali isto tako želimo proširiti i saradnju i ostvariti kontakte i sa drugim kako instotucijama tako i lokalnim jedinicama samouprave. Očekujemo u budućnosti podršku i saradnju sa svim općinama i gradovima sa područja Zeničko-dobojskog kantona, kao i općinama u Kantonu Sarajevo. Cilj nam je i ostvarivanje saradnje sa Ministarstvima obrazovanja, nauke , kulture i sporta Zeničko-dobojskog i Kantona Sarajevo. Očekujemo i nadamo se i podršci drugih vladinih i nevladinih organizacija, udruženja, privrednika i naravno medija u ponovnom aktiviranju i pokretanju naše priče i pružanju koristi široj društvenoj zajednici.“

„U budućnosti poseban fokus planiramo staviti na radnu terapiju, na imanju koje je udruženju uz naknadu ustupljeno na korištenje moguće je uzgajanje više poljoprivrednih kultura, a obrađivanje istih je dio radno-okupacione terapije, takođe imanje se nalazi u vazdušnoj banji, pa je moguća i organizacija druženja i svih vidova socijalizacije i inkluzije društva i bivših ovisnika u društvo.Otvoreni smo i za saradnju sa drugim udruženjima, bilo kao učesnici u projektu, podrska ili nosioci projekata.“

U.G. “Put života-Put Feniksa” je nevladina, nestranačka i neprofitna organizacija, osnovana 29. 01. 2014. godine u Zenici. Udruženje ima za cilj rješavanje problema ovisnosti. S tim u vezi, u realizaciji projekta osnivanja zajednice na području Općine Kakanj, mjesto Trnovci, zajednica je krenula sa radom 15. 09. 2014. godine, što je bilo u velikoj mjeri medijski popraćeno. Kapacitet terapijske zajednice bi mogao biti i do 30 osoba, sa mogućnošću proširenja kapaciteta.

Za sve dodatne informacije (savjeti i pitanja) kao i druge vidove suradnje i pomoći udruženju, a vrijedni Almir je uvijek na raspolaganju.

[email protected]

062 454 748 (Almir Mehanović, predsjednik UG Put života-Put Feniksa)

Broj žiro računa: 134010000003723099 ASA Banka dd Sarajevo

 

G. Admir
G. Admir
Articles: 137
0 0 votes
Ocjena članka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x