Predsjednica Slovenije: Hrvatska je previše involvirana u ono što se događa u BiH

Podijelite ovaj članak:

Novozabrana predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar kazala je da će za svoje prvo putovanje izabrati zemlje Zapadnog Balkana dodavši da ne zaboravlja Hrvatsku za koju smatra da se previše miješa u onome što se događa u Bosni i Hercegovini.

“Naravno, ne zaboravljam Hrvatsku, ali ona je malo previše involvirana u ono što se događa u BiH, gdje će se strasti morati malo smiriti. Ali najviše me brine odnos Srbije i Kosova, tako da će ova turneja vrlo vjerojatno biti moje prvo putovanje,” rekla je Pirc Musar, a prenosi Slovenska novinska agencija STA.

Buduća predsjednica najavila je da namjerava nastaviti proces Brdo-Brijuni, za koji želi da ne bude samo sastanak jednom godišnje, već da se sudionici sastanu više puta i na tim razgovorima preuzimaju neke obveze, a sve kako bi Zapadni Balkan što prije postao dio ujedinjene Evrope.

Pirc Musar također je najavila da će se javljati u javnosti kada bude smatrala za potrebno, no garantuje da se neće svakodnevno uplitati u dnevnu politiku.

Nezavisna kandidatkinja, advokatica Nataša Pirc Musar izabrana je, uz podršku ljevice, za novu slovensku predsjednicu u drugom krugu izbora u nedjelju, na kojima joj je suparnik bio kandidat opozicione, desne Slovenske demokratske stranke (SDS) lidera Janeza Janše.

Klix

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Predsjednica Slovenije: Hrvatska je previše involvirana u ono što se događa u BiH […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x