Prijedor: Traženo od imama da ne pušta ezan tokom obilježavanja “Oluje” u ovom gradu

Prijedorska policija, ali i Dragoslav Kabić, predsjednik lokalnog odbora SNSD-a, stranke koja je na vlasti i u tom gradu, tražili su jučer od Medžlisa Islamske zajednice Prijedor da se ne puštaju ezani sa razglasa na džamijama.

Preciznije, od glavnog imama, ali i drugih imama, je zatraženo da se ne pušta ezan u periodu od 17 do 22 sata. Kada su imami zatražili da im se dostavi zvanično i napismeno obrazloženje razlog zbog čega ne bi trebali učiti ezan u vrijeme ikindije i akšama, više im se niko nije javio.

Razlog zbog kojeg je od imama zatraženo da ne uče ezane na uobičajen način je obilježavanje stradanja Srba tokom hrvatske vojne akcije “Oluje” na glavnom prijedorskom trgu, gdje su prisustvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik, kao i članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, entitetski premijer Radovan Višković, poglavar Srpske pravoslavne crkve Porfirije i drugi.

Na ovaj sramni zahtjev reagovao je Omer ef. Redžić, glavni imam.

“Zamisli djecu su nam pobili” kaže Vučić u Prijedoru, gradu u kojem 102 ubijene djece još uvijek nema svoj memorijal.
Svako dijete bilo srpsko ili bilo koje drugo, dijete je dijete, svijet za sebe, i svako dijete je ubijen jedan cijeli svijet Vučiću”, napisao je Omer ef. Redžić.

Ovaj prijedorski Bošnjak, imam čaršijske džamije, podsjetio je i da je “u Prijedoru Tomašica najveća masovna grobnica u Evropi u zadnjih 70 godina.

Prijedor je grad logora, i više od 40 pravosnažnih presuđenih ratnih zločinaca, to su samo neki od mnogih razloga zašto je pogrešno u Prijedoru obilježavati Oluju i nećemo gradonačelniče Prijedora gasiti ezan, nije hrišćanski to tražiti, da ima dostojanstva, onog osnovnog, nikad ne bi tražili takvo nešto.

Prenesite svojim suradnicima da više nikad ne zovu po tom pitanju”, poručio je Redžić.

Saff.ba

Podijelite ovaj članak:
Subscribe
Notify of

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Prijedor: Traženo od imama da ne pušta ezan tokom obilježavanja “Oluje” u ovom gradu […]

[…] Prijedor: Traženo od imama da ne pušta ezan tokom obilježavanja “Oluje” u ovom gradu […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x