Privremena suspenzija odnosa sa Tel Avivom

Podijelite ovaj članak:

Gradsko vijeće Barselone izdalo je dekret po kojem se privremeno suspenduju odnosi sa Izraelom i njihovim institucijama uključujući njihovm pobratimski grad Tel Aviv. Ova odluka je znak protesta protiv aparthejda kojeg Izrael provodi nad Palestincima. 

Gradonačelnica Barselone, Ada Colau, informisala je premijera Izraela Benjamina Netanyahua o ovoj odluci i razlozima koji su doveli do donošenja ovakve odluke. 

Ova odluka je uslijedila nakon što je stotinu organizacija i preko četiri hiljade ljudi iz Barselone tražilo da se stane u zaštitu ljudskih prava Palestinaca. Organizacija jevrejskih zajednica u Španiji osudila je ovu odluku nazivajući je antisemitskom. 

Razmatrajući odluku o privremenoj suspenziji, gradonačelnica je podsjetila kako je Barselona isto učinila i u slučaju Sankt Petersburga kada je invazija na Ukrajinu počela. Dodala je kako odluka nije usmjerena protiv jevrejskog stanovništva nego protiv odluka i politika aparthejda koje Vlada Izraela provodi nad Palestincima.

Barselona je potpisala sporazum o bratimljenju sa Tel Avivom i Gazom 1998. Također, Barselona je igrala značajnu ulogu u približavanju Izraelaca i Palestinaca kroz Mediteransku uniju.

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Privremena suspenzija odnosa sa Tel Avivom Post Views: 2 # gaza# izrael# palestina# svijet […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x