Procurila dokumentacija: Kako su izvođači radova varali tokom izgradnje mosta Počitelj

Podijelite ovaj članak:

Do momenta očitovanja nadzornog inžinjera, a to je bilo 12. maja, eklatantno su probijeni rokovi za završetak gradnje mosta Počitelj i to za 218 dana. Izabrane firme Sinohydro Corporation Limited te Powerchina Roadbridge Group dali trećoj firmi (iz BiH) da radi rasponsku konstrukciju mosta Počitelj. China Gezhouba Group Co. LTD dostavila lažnu dokumentaciju.

Fokus.ba došao je u posjed zvanične dokumentacije iz Autocesta FBiH o tome kako su kineske firme u proteklom periodu varale tokom izgradnje pojedinih dionica autoputa na području FBiH, odnosno tokom prijava na tendere. Konkretno riječ je o kompanijama Sinohydro Corporation Limited, Powerchina Roadbridge Group Co. te China Gezhouba Group Co. LTD. Sve su već od ranije poznate po korupcionaškim aferama, prevarama i neispunjavanju ugovora na globalnom nivou.

Navedene firme su u proteklom periodu bili izabrani kao izvođači radova na dionicama autoputa Počitelj – Zvirovići (most Počitelj), te su bili kandidati na tenderu za dionice Medakovo – Ozmice i tunel Prenj.

Prema rješenjima Autocesta FBiH od 16. maja do kojih je došao Fokus.ba dvije kineske kompanije s kojima je ranije potpisan ugovor o izgradnji mosta Počitelj na poddionici Počitelj-Zvirovići diskvalifikovane su na period od dvije godine, jer su kršile ugovor.

Radi se o firmama Sinohydro Corporation Limited te Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. Ove firme su bile sastavni dio konzorcija, zajedno sa azerbejdžanskom firmom Azvirt Limited Liability Company, s kojim je u junu 2019. godine potpisan ugovor za izgradnju mosta Počitelj vrijedan 54.942.837 KM odnosno 28.114.889 eura (bez PDV-a).

Četiri godine kasnije, kako je navedeno u rješenju Autocesta FBiH, utvrđeno je da su Sinohydro Corporation Limited te Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd flagrantno kršile ugovor na način da radove na rasponskoj konstrukciji mosta nisu izvodile one već je to činio podizvođač odnosno firma Hering iz Širokog Brijega, što se, istaknuto je, ni u kojem slučaju nije smjelo desiti.

Kako je obrazloženo u rješenju, u posebnim uslovima potpisanog ugovora navedeno je da je izvođaču zabranjeno podugovarati radove na rasponskoj kontrukciji mosta, dok, s druge strane, podizvođač radova može izvoditi radove samo do maksimalne vrijednosti 15 posto Ugovora. U ovom slučaju, konstatovano je, vrijednost podugovorenih radova bila je mnogo veća od 15 posto tvrdi Fokus.

Naime, 10. maja Autoceste FBiH su se obratile nadzornom inžinjeru iz firme IRD Engineering S.r.l. – Italija koji je potvrdio da je radove na rasponskoj konstrukciji mosta Počitelj u potpunosti izvodio Hering, a da od investitora (Autocesta FBiH) za tako nešto nije izdato odobrenje.

Direktor firme Hering Ladislav Bevanda kratko je izjavio kako nemaju ni direktne ni indirektne kontakte s Autocestama FBiH te da o tome ne zna ništa.

-To je, ako je, uostalom najmanja šteta koju ljudi iz Autocesta FBiH rade – kratko je prokomentarisao Bevanda.

Također, do momenta očitovanja nadzornog inžinjera, a to je bilo 12. maja, eklatantno su probijeni rokovi za završetak gradnje mosta Počitelj i to za 218 dana, budući da je sve, prema ugovoru, trebalo biti završeno 6. oktobra 2022. godine.

Inače, tek je 6. jula ove godine završeno spajanje rasponske konstrukcije mosta Počitelj, dok kompletni radovi na ovom objektu odnosno poddionici autoputa još nisu okončani.

U rješenju Autocesta, kada je riječ o diskvalifikaciji kineskih firmi Sinohydro Corporation Limited te Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd stoji da ona predstavlja zabranu učešća na svim tenderima i bilo kakvim drugim poslovima u kojima su Autoceste FBiH investitor i to u periodu od dvije godine, ne uzimajući u obzir tekuće ugovore za građenje.

Zbog određenih nejasnoća ovog rješenja, odnosno otvorenih pitanja poput šta će dalje biti sa gradnjom ove poddionice jer su eliminisana dva od tri izvođača radova, Fokus se obratio Autocestama.

Kada je riječ o mostu Počitelj, kako su  naveli iz ovog javnog preduzeća, u toku je neometano izvođenje radova na osnovu zaključenog ugovora koji je još uvijek aktivan.

Naveli su da provode sve mjere zaštite u skladu sa ugovorenim odredbama. Nakon završnog spajanja rasponske konstrukcije mosta, kako su istaknuli, u toku su pripremni radovi na izradi hidroizolacije mosta, odvodnje, kolovozne konstrukcije, betonske i sigurnosne ograde i drugi radovi.

No, dodatnu težinu ovom problemu daje i to da se izgradnja poddionice Počitelj-Zvirovići finansira i iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenog sa Europskom investicijskom bankom (EIB) u visini od 100 miliona eura  i bespovratnim sredstvima Evropske unije u visini od pet miliona eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Uzimajući u obzir da se radi o novcu EU čija implementacija se strogo nadgleda, evidentno je da je odluka Autocesta FBiH rezultat reakcije institucija EU.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x