Prof. dr. Aidi Abadžić Hodžić dodijeljena nagrada za višegodisnji doprinos nauci u oblastima od posebnog nacionalnog značaja

Univerzitet u Sarajevu danas je redovnoj profesorici historije umjetnosti na Filozofskom fakultetu prof. dr. Aidi Abadžić Hodžić dodijelio nagradu Univerziteta za višegodisnji doprinos nauci u oblastima od posebnog nacionalnog značaja.

Profesorica Abadžić Hodžić je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na Odsjeku za historiju umjetnosti i na Odsjeku za romanistiku. Magistrirala je na Odsjeku za povijest umjetnosti, na Katedri za modernu umjetnost i vizualne komunikacije Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a doktorirala na Katedri za historiju umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, iz oblasti savremene bosanskohercegovačke umjetnosti u evropskom likovnom kontekstu.

Osim angažmana na Univerzitetu u Sarajevu, profesorica Abadžić Hodžić je glavni kustos i voditelj istraživačkog tima projekta “Pod nebom vedre vjere: Islam i Evropa u iskustvu Bosne, pionirskog projekta kojeg realizira Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Prvi rezultati ovog naučno-istraživačkog, edukativnog i izložbenog projekta koji su ostvareni u ovoj godini javnosti su predstavljeni prošle sedmice na svečanosti u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, objedinjeni u posebno kreiranoj digitalnoj zbirci.

Projekat “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne” će rezultirati cjelovitom izložbom koja će po prvi put predstaviti društveno-politički, historijski i naučno-obrazovni kontekst, kulturu, umjetnost i arhitekturu koju je islam donio na prostore Bosne i Hercegovine.

Na njegovoj realizaciji na domaćem i međunarodnom nivou umreženo je više od 200 ljudi, saradnika, kustosa, naučnih istraživača i članova akademske zajednice.

Kada bude kompletirana, izložba će premijerno biti predstavljena krajem naredne godine u Sarajevu i ostalim gradovima u našoj zemlji, ali i u regiji i Evropi.

01.jpg - Prof. dr. Aidi Abadžić Hodžić nagrada Univerziteta u Sarajevu za višegodišnji doprinos nauci u oblastima od posebnog nacionalnog značaja

(Preporod.info)

Podijelite ovaj članak:
Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x