Proglas u vezi popisa stanovništva u Crnoj Gori: Mi smo Bošnjaci, jezik nam je bosanski i vjera nam je islam

Podijelite ovaj članak:

Poštovani sunarodnici Bošnjakinje i Bošnjaci u Crnoj Gori i Sandžaku,
Cijenje sestre i braćo u islamu!

Obraćamo vam se u ime Islamske zajednice Plav-Gusinje i Kulturni centar u New Yorku, Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije, Islamskog kulturnog centra Monticello (NY), Centra Bošnjačko-američke zajednice New Jersey, Asocijacija Bošnjaka Albany i tima web magazina Bosnjaci.Net.
U toku je popis stanovništva u Crnoj Gori, a obaveza svakog savjesnog građanina, pojedinca i porodice, je da učestvuje u njemu, pored ostaloga da uredno upiše sebe i svoje članove porodice, domaćinstvo i druge karektaristike koje obuhvata popis. Fokus svakog popisa je pripadnost narodu, odnosno nacionalnom i vjerskom identitetu i naziv jezika.

Bošnjaci kroz svoju prošlost nikada nikoga nisu napadali, vršili agresiju, genocide, istrebljenja, proganjali… Nažalost, našem narodu, kao pripadnicima islama, u cijelom balkanskom regionu – uključujući Crnu Goru, stoljećima se vrše razni zločini, genocid, ruše džamije, otimaju vakufsku imovinu, sve sa namjerom zatiranja tragova postojanja. To su neki od razloga što je Bošnjacima preko stotinu godina bio zabranjen nacionalni identitet i bosanski jezik. Uz sve masovne i planetarne zločine nad našim narodom od Plava, Gusinja, Šahovića, Kolašina, Limske doline, Pljevalja, Bihorske regije…, više od stoljeća smo izloženi brutalnoj asimilaciji. Kada naši dušmani vide da su Bošnjaci žilav narod, da imaju svoju vjeru – islam, svoj jezik bosanski, svoju historiju, kulturu, baštinu i da se nedaju velikonacionalnističkim poltikama i negatorima našeg identiteta onda budemo izloženi najkrvoločnijim udarima.

Nažalost i ovog popisa u Crnoj Gori Bošnjaci su opet na udaru raznih političkih stranaka i frakcija, kao i svetosavskih dušebrižnika, s namjerom da se na popisu izjasne ono što nisu i umanji broj Bošnjaka u Crnoj Gori, kao što je bio slučaj na prijethodnim popisima kada su nas podijelili u sedam kolona.

Poštovani naši sunarodnici, u ime jedinstva i nacionalnog napretka, pozivamo vas da na ovom popisu kažete ono što jeste i da u predviđenoj rubrici obavezno upišete:

Nacionalnost: Bošnjak / Bošnjakinja
Vjera: Islam
Jezik: Bosanski!

Nedopustite da vas ubjeđuju službenici tajnih službi i razni probisvijeti koji su debelo plaćeni da razbijaju naš narod. Jer sa podijeljenim narodom mogu lakše da manipulišu. To im je cilj. Zato vas molimo da razlikujete pripadnost bošnjačkom nacionalnom identitetu i vjerskom muslimanskom. Također vas molimo da jasno i bez dvoumljenja upišete da je naš službeni jezik BOSANSKI, a kao takav je priznat u svijetu kao i Ustavom Crne Gore.

Posebno pozivamo Bošnjake u dijaspori koji imaju rodbinu i prijatelje u Crnoj Gori, da ih nazovu i da im ukažu na važnost učešća na popisu, ispravno popunjavanje obrazaca, ali isto tako ako je moguće da otputuju u svoje zavičaje i da na licu mjesta popišu svoje članove… U krajnjem slučaju, članu porodice / povjerljivoj osobi da dostave tačne lične podatke kako bi ih upisali na popisu u CG. Jer, Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova je predviđeno da su popisom obuhvaćeni državljani CG koji imaju pribivalište / boravište u CG ili van nje.

Zato na Popisu stanovništva iskoristite svoje pravo, otputujte svojim zavičajima ili pak ovlastite nekoga da vas i vašu porodicu upiše na popisu.

S poštovanjem,
Ago Koljenović,
 predsjednik Islamske zajednice Plav-Gusinje i Kulturni centar u New Yorku;
Dr. Mersim Ziljkić, predsjednik Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije,
Smajlje Srdanović, predsjednik Islamskog kulturnog centra Monticello (NY),
Fadil Feratović, predsjednik Centra Bošnjačko-američke zajednice New Jersey,
Denis Klapija, predsjednik Asocijacije Bošnjaka Albany
Esad Krcić, gl. urednik web magazina Bosnjaci.Net.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x