Pronađeno novo poglavlje Biblije

Podijelite ovaj članak:

Novo poglavlje Biblije pronađeno je sakriveno u prijevodu Evanđelja po Mateju starom 1.750 godina.

Ovaj skriveni tekst pronašao je srednjovjekovni stručnjak Grigory Kessel, koji je koristio ultraljubičastu fotografiju na rukopisima u Vatikanskoj knjižnici.

Tekst je pronađen u okviru projekta “Sinai Palimpsests”, gdje istraživači nastoje pronaći tekstove koji su izbrisani i prepisani od strane pisara u 4. – 12. stoljeću.

Rukopisi palimpsesta – gdje je raniji tekst opran ili strugan, a zatim ponovno korišten, bili su prilično uobičajeni zbog ograničene dostupnosti materijala za pisanje.

Međutim, tekst se može oporaviti stoljećima kasnije osvjetljavanjem rukopisa sa UV svjetlom ili različitim valnim dužinama svjetlosti.

Korištenjem ovih metoda, istraživači su već dešifrirali 74 rukopisa, ali najnovije otkriće bilo je posebno jer sadrži prijevod koji je stariji stoljeće od najstarijih grčkih prijevoda, uključujući i Sinajsku Bibliju.

“Tradicija sirijskog kršćanstva poznaje nekoliko prijevoda Starog i Novog zavjeta”, rekao je Kessel u izjavi. “Do nedavno su poznata samo dva rukopisa koja sadrže stari sirijski prijevod evanđelja.”

Prijevod – prvi put napisan u 3. stoljeću i kopiran u 6. stoljeću – još nije u potpunosti objavljen, ali nudi malo više detalja od grčkog prijevoda Matejevog 12. poglavlja. U stihu 1 grčkog prijevoda, rečenica glasi “U ono vrijeme, prolazio je Isus kroz polja žita na subotu; i njegovi učenici ogladnili su i počeli brati klasove žita i jesti”, dok se sirijski prijevod koji je otkrio Kessel završava “počeli su brati klasove žita, trljati ih u rukama i jesti”.

“Grigory Kessel je napravio veliko otkriće zahvaljujući svojim dubokim znanjima o starim sirijskim tekstovima i karakteristikama pisma”, dodala je Claudia Rapp, direktorica Instituta za srednjovjekovno istraživanje i dodala da je ovo dokazalo koliko je korisna digitalna tehnologija u istraživanju srednovjekovnih zapisa.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x