Prva džamija u Sloveniji: džamija u Logu pod Mangartom izgrađena 1916.

Džamija u Logu pod Mangartom u Sloveniji, sagrađena 1916. godine. Sagradili su je Bošnjaci iz 6. bosanskohercegovačkog streljačkog bataljona koji su se na Soškom frontu borili protiv Italije.
Podijelite ovaj članak:

Priču donosi Dragan Bursać.

“Ispričaću vam jednu zanimljivu, nevjerovatnu, a istinitu priču.

Ovo što gledate je džamija u Logu pod Mangartom u Sloveniji, sagrađena 1916. godine.

Sagradili su je Bošnjaci iz 6. bosanskohercegovačkog streljačkog bataljona koji su se na Soškom frontu borili protiv Italije.

Bili su toliko dobri i hrabri ratnici da su stanovnici Kranjske Gore dugo plašili Italijane kako na planinskom prevoju Vršič i dalje stoluju trupe Bošnjaka.

Italijani nikada nisu isvojili ovaj prevoj niti su se spustili do Ljubljane, ali su nakon Prvog svjetskog rata iz osvete do temelja srušili ovu džamiju, a na mezearje 102 bošnjačka vojnika postavili krstove.

Tek 2007. na mezarje su vraćeni nišani.U svijetu postoji svega 6 fotografija ove džamije.

Jedno vrijeme se spekulisalo o njenoj obnovi, ali se od toga odustalo.

Ovo ljeto, otvara se moderna, predivna džamija u Ljubljani za koju većina medija greškom tvrdi da je prva u Sloveniji, što nije tačno.

Ona je možda i nastala zbog hrabrosti ljudi koji su napravili prvu džamiju.

Ove ljude i ovu priču ne bi smjeli nikada zaboraviti!”

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

DA MNOGIM NARODIMA ON IDLAM SAD NE NEVALJA I NRODGOVARA .A KAD SU BRANILI I ODBRANILI STSNOVNIDTVO OVOG MJEDTA OD TALIJSNA BILI SU POZELJNI HEROJI I DOBRI DA POLITIKS JE PJESMA KAZE KURVA UBILA JE BOMBA .SRAM NJIH SLOVENCE SYO DU IH GAZIJE BOSNJACI ODMRANILI .KRILI KOLIKO GOD ZELE ISTINA SE SAXNA .KAO ZAHVSLU BOSNJACIMA PRISVOJILI SU 91 NJIHOVU DEVIZNU STEDNJU KOJA NIJE BILA MALA I ZANEMARLJIVA AL NEMA VEZE NISU KATOLICI ILI JEVREJI PA MOZE E ON VAS UPUTIO BOG U KOG VJERUJETE AKO I VJERUJETE SLOVENCI .

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x