Prva ergela bosanskih brdskih konja: Braća Boško i Domagoj će dati sve od sebe kako bi se zaštitila i sačuvala ova plemenita bića

Podijelite ovaj članak:

U Boljunima nedaleko od Stoca osnovana je ergela ŠUTALO – prvi uzgojni centar zaštićenih bosanskih brdskih konja u ovom dijelu Hercegovine.

Bosanski brdski konj jedna je od rijetkih autohtonih pasmina konja na području Balkana i jedina na području Bosne i Hercegovine i kao takva je zaštićena. Ovom konju i njegovom uzgoju u prošlosti se poklanjala velika pažnja jer je stoljećima bio vjerni pratitelj ljudi koji su živjeli u brdskim i planinskim područjima bivše Jugoslavije. Kao vjerni suputnik pomagao je svojim vlasnicima da lakše savladaju poslove od kojih je ovisila njihova egzistencija.


Vjerovali ili ne, dolazak mehanizacije 1960-ih godina, kao i rat 90-ih godina, rezultirali su time da je broj ovih konja u čistoj krvi pao sa gotovo pola milijuna na svega 350 jedinki u cijelom svijetu koliko ih ima danas. U Bosni i Hercegovini danas se nalazi 250 grla, dok ih je stotinjak u zemljama EU.

Neopisiva cjeloživotna ljubav njihovog pokojnog djeda prema ovim konjima koje je i on sam uzgajao cijeli svoj život, kao i ozbiljna prijetnja njihovom izumiranju i nestanku, natjerali su braću Boška i Domagoja da se priključe nekolicini ostalih uzgajivača predvođenih Enverom Žigom iz Visokog i Antonom Dolinšekom iz Podkuma u Sloveniji te se uključe u selektivni uzgoj ovih plemenitih konja. Iz tih razloga odlučuju se za osnivanje svoje ergele koja je ujedno i prvi takav uzgojni centar u ovom dijelu Hercegovine.


Zbog odličnih uvjeta i predispozicija koje braća Šutalo imaju na svojim imanjima, kako u Boljunima, tako i u Hutovu blatu, pred njima je blistava budućnost kada je u pitanju širenje populacije ovih zaštićenih autohtonih konja. Zbog ljubavi prema ovim konjima Boško i Domagoj kažu da će dati sve od sebe i poduzeti sve mjere kako bi se zaštitila i sačuvala ova predivna i plemenita bića koja su se u selima Bosne i Hercegovine oduvijek smatrala u najmanju ruku članovima obitelji.

Boljuni uz stećke sa UNESCO liste od sada u ponudi imaju i novu atrakciju, a samo na par minuta od brze ceste Stolac – Neum, piše Stolac.com.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x