Mak Dizdar o svom Stocu: Ispod kamenja leži historija

Podijelite ovaj članak:

Stolac, mala hercegovačka općina, rodno je mjesto Maka Dizdara. Opisivajući svoj zavičaj, Dizdar je znao reći: “Iznad Stoca sunce sija, a ispod kamenja leži historija”.

Da je to zapravo i istina, uvjerili smo se i sami, nedavno boraveći u ovom inspirativnom mjestu. Stari grad, kao i nekoliko nekropola stećaka pronađenih na ovom lokalitetu, jasan su pokazatelj da je Dizdar znao o čemu govori, a rijeka Bregava koja teče kroz samu čaršiju i njeni vodopadi, nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim.

Naš turistički vodič, Adnan, odveo nas je uzvodno, do Begovine, koju je izgradila porodica Rizvanbegović još za vrijeme Osmanskog carstva. Begovina se nalazi na samoj obali rijeke Bregave i sastoji se od niza kuća sa baščama i izdvojenim konacima.

Pored pomenutih historijskih znamenitosti, tekije, gastronomska ponuda bogata tradicionalnim jelima, lijepe terase ugostiteljskih objekata, mlinci, smokve, čuveni hercegovački med i ljubazni domaćini su razlog zbog kojeg je Stolac obavezno mjesto za zaustavljanje pri povratku s mora. Zbog toga nas i ne čudi činjenica da ova hercegovačka općina vrvi od turista, a o susretljivosti tamošnjeg stanovništva mogao bi se roman napisati.

Ukoliko Vas put navede u Hercegovinu, nemojte zaobići ovo mjesto. Naša preporuka je da unajmite turističkog vodiča koji će Vas, kao i nas, provesti kroz grad i pokazati Vam sve znamenitosti ovog bisera naše domovine. Budući da jedan dan nije dovoljan za upiti sve ljepote koje se tu nude, preporučujemo Vam i da ostanete na konaku. Mi smo konak tražili isključivo u samom centru grada odakle ćemo lako prošetati i još jedanput sami pogledati znamenitosti koje smo otkrili, te smo odabrali najbolje apartmane koji se tu nude, Guest House Check In Stolac.

Pored same lokacije na kojoj se nalaze, oduševljeni smo činjenicom da su pri opremanju interijera birali isključivo BH brendove namještaja!

Foto: AJB

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Mak Dizdar o svom Stocu: Ispod kamenja leži historija […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x