Prve hadžije stigle u BiH; Nana Fata Orlović poručuje: “Ovo sam čekala 25 godina i danas sam dočekala, da obavim, da se vratim i da vas sve vidim”

Podijelite ovaj članak:

Prvi avion sa bosanskohercegovačkim hadžijama, koje su u organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini putovali u Mekku i Medinu, sletio je na Međunarodni aerodrom u Sarajevu danas u poslijepodnevnim satima.

Prema riječima Izet-ef. Čamdžića, jednog od šerijatskih vodiča, put je protekao bez problema i zdravstveno stanje svih hadžija je dobro.

– U prvoj grupi je doputovalo 285 hadžija. Svi su radosni što su imali priliku obaviti hadž, boraviti na časnim mjestima. Radosno su se susreli s domovinom, jer, ma gdje god da smo, u Bosni i Hercegovini je najljepše. Sve naše hadžije su obavile hadž i uspješno smo sve realizirali, bez većih problema. Možemo reći da smo zadovoljni – kazao je on.

Čamdžić 2.jpg - Prve hadžije stigle u Bosnu i Hercegovinu
Izet-ef. Čamdžić 

Među ovogodišnjim hadžijama bila je i nana Fata Orlović iz Konjević Polja. Ona je hadž obavila s kćerkom Zlatkom.

– Ovo sam čekala 25 godina i danas sam dočekala, da obavim, da se vratim i da vas sve vidim. Allah me je obradovao. Nije mi bilo teško, jer, kad se od srca radi sve je kako treba – izjavila je ona medijima.

Anel Omerović, iz Srebrenika, prvi put je obavio hadž. Po povratku je naglasio da su emocije pomiješane.

– Čovjek treba otići tamo da bi sve to osjetio. Suze su same krenule i u Mekki i Medini, jer si svjestan da hodiš prostorom gdje je hodio Poslanik. Dok sam boravio tamo, dunjaluk je bio na nekoj pauzi, kao da smo se ponovo rodili. Upoznali smo nove ljude, zbližili se, bilo je lijepo – kazao je on.

Hadžije koji su doputovali iz Saudijske Arabije dočekao je veliki broj članova porodica, rodbine i prijatelja.

– Bilo je mnogo suza prvi dan kad smo stigli, neopisivo. Prvi pogled na harem, ne može a da se ne zaplače. Bezbroj dova koje smo proučili na Arefatu, u haremu, za Bosnu i Hercegovinu, za porodice, za svu djecu svijeta, za sve – izjavio je Mirsad Šarić iz Slovenije. 

U narednim danima se očekuje povratak i ostalih bosanskohercegovačkih hadžija. Dnevno je planiran dolazak po dva aviona, a proces povratka bi trebao biti završen tokom vikenda.

(MINA)

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Prve hadžije stigle u BiH; Nana Fata Orlović poručuje: “Ovo sam čekala 25 godina i danas s… […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x