Rafinerija u Bosanskom Brodu profitabilnija kada ne radi, nego kad radi

Podijelite ovaj članak:

KRAH RAFINERIJE U BRODU: U Republici Srpskoj propala je i ona grana industrije koja je u drugim dijelovima svijeta vrlo unosna. Rafinerija nafte u Brodu grca u akumuliranim gubicima od 779 miliona KM. Pokazao je to revizorski izvještaj za 2022. godinu. Rezultat je stečaj i otpuštanje radnika. Iako finansijska dubioza rafinerije traje godinama, preciznije, od kada ju je kupila ruska Optima Grupa, entitetski premijer Radovan Višković uzrok vidi gdje drugo nego u ratu u Ukrajini. O uzrocima i posljedicama kraha rafinerije nafte saznajemo prvo iz temeljitog priloga urednice Jelene Žerajić (kourednica Tatjana Lukić), a potom iz njenog razgovora u studiju s ekonomistom Aleksom Milivojevićem, te online razgovora s novinarom Sinišom Vukelićem, koji godinama piše o ovoj temi.

MUTNA RUSKA PRIVATIZACIJA: Bivši šef službe za finansije u rafineriji Mika Nikić objasnio je kako je Optima Grupa iz rafinerije izvlačila dobit, a ostavljala dugove. U prilogu o privatizaciji rafinerije, bivši ambasador BiH u Ruskoj Federaciji Gordan Milinić ispričao je kako je ova privatizacija od početka bila “mutna”. Žerajić je citirala i izvještaj Transparency Internationala u BiH u kojem je Vlada RS-a pozivana da objavi podatke o privatizaciji. Uzalud. Vlada je od početka ove privatizacije do danas ostala vrlo tajnovita. Novinarka postavlja gostima logično pitanje – zašto je šansa za privatizaciju data samo Rusima, zbog čega su promijenjene čak i zakonske odredbe. “To zna samo Dodik”, kaže Milivojević, koji rješenje vidi u sudskom procesuiranju ovog slučaja.

ŠTA ČEKAJU INSPEKCIJA I SUD? Novinarku Žerajić zanimalo je i zašto se Vlada RS-a ponaša kao da je rafinerija malo preduzeće čija propast nije velika šteta. Vukelić je podsjetio da se Vlada isto ponašala i dok je propadao zvornički “Birač”, koji su kupili Litvanci. Ukazao je i na još jedan apsurd: rafinerija je ostvarila dobit 2019., u godini u kojoj nije radila! Drugim riječima, rafinerija je profitabilnija kada ne radi nego kada radi! U emisiji gledamo i prilog u kojem radnici najavljuju tužbe. Žerajić zaokružuje priču pitajući goste koje je rješenje za rafineriju. Oni ga vide u brzom reagovanju finansijske inspekcije i poreske uprave, podnošenju krivičnih prijava i sudskom procesuiranju  odgovornih.

RTRS: “Pečat”, 2. februara

AMERIČKA ZAVJERA PROTIV RUSKIH GASOVODA: Entitetski javni servis ne bavi se problemima preduzeća ni radnika u ovom entitetu. Urednicu “Pečata” Nadu Veletić zanimaju svjetske teme poput američke zavjere protiv ruskih gasovoda. Pozivajući se na pisanje američkog novinara Seymoura Hersha i brojne izjave ruskih visokih zvaničnika, u prilogu novinarke koja nije potpisana slušamo kako je u septembru 2022. mornarica SAD-a u saradnji s obavještajnim i ronilačkim službama Norveške spustila eksploziv u Baltičko more zakačivši ga na tri od četiri kraka Sjevernog toka nakon čega je “ostala samo masna mrlja u moru, ali i na obrazu demokratskog Zapada”.

MAĐARSKI GLAS RAZUMA: Redaju se izjave ruskih zvaničnika o američkom ucjenjivanju Evrope, pogubnoj evropskoj politici prema Rusiji koja Evropljane, a pogotovo Nijemce, skupo košta. Slušamo kako su Amerikanci isplanirali tajnu operaciju protiv ruskog gasovoda mnogo prije “ruskog prelaska ukrajinske granice”. Za novinarku “Pečata” nema dileme: Ukrajinci su već izgubili rat, samo što Amerikanci i Evropljani svoje građane drže u zabludi. Jedini glas razuma iz EU dolazi od Mađara. Čak ni ovaj prilog nije bez izjave Milorada Dodika koji sumnja da je američki predsjednik naredio uništavanje ruskog gasovoda.

N1: “Pressing”, 22. februara

SUMNJIČAVO PREMA IZETBEGOVIĆU: U intervjuu Amira Zukića s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem bilo je dobrih pitanja. Naprimjer, o tome zašto Izetbegović tvrdi da je samo SDA garant očuvanja Bošnjaka, države i vjere. Zašto to ne bi mogla biti i druga politička stranka, pa i aktuelna “Trojka”? Pitanju je prethodilo Izetbegovićevo višestruko vraćanje na rat, isticanje uloge SDA u odbrani države tada, ali i danas. Pritom je zaboravio, a ni novinar ga nije podsjetio, da su mnogi od nekadašnjih članova SDA sada u drugim strankama. Više puta tokom intervjua ponovio je da su Izetbegovići pošteni i skromni ljudi, toliko da on nema čak ni auto!

NEPOTKRIJEPLJENA PITANJA: Ali, neka pitanja, iako posve na mjestu i relevantna, nisu bila dovoljno precizna, a ni potkrijepljena. Aludirajući na ratno profiterstvo Izetbegovića, Zukić pita gosta ima li novca “skupljenog u ratu” investiranog u tržni centar Sarajevo City Center i hotel Novotel “za čiju direktoricu je postavljena vaša kćerka”. Izetbegović negira da je njegova kćerka postavljena za direktoricu, kao i bilo kakvu povezanost s vlasnikom SCC-a Al Shiddijem. Pitanja kojima se implicira moguća korupcija su, svakako, relevantna i treba iskoristiti intervju za suočavanje političara s njima. Međutim, ona zahtijevaju jače potkrepljivanje od pukog prenošenja tvrdnji pojedinih portala, pogotovo onih s kojima je Izetbegović u ratu. To podrazumijeva navođenje podataka poput visine i porijekla kapitala, uslova u kojima su dobijene dozvole za izgradnju i potpisani ugovori te slično.

ZAKLJUČAK: “Crno na bijelo” BNTV-a nastavlja izvještavati o spornoj i posve netransparentnoj privatizaciji rafinerije nafte u Brodu koja je rezultirala finansijskom dubiozom preduzeća, stečajem i otkazima. U “Pečatu” RTRS-a nema prostora za takve lokalne teme, pa se bavi svjetskim zavjerama. Konkretno, američkim tajnim planovima za uništenje ruskih gasovoda skovanim mnogo prije “ruskog prelaska ukrajinske granice”. Sagovornici su izabrani selektivno, pa svi tvrde da je Zapad već poražen u Ukrajini, a sada samo traži krivca. U “Pressingu” N1 nedostaje podataka kojima bi pitanja o mogućoj korupciji bila bolje potkrijepljena kako bi otežala sagovornicima njihovo rutinsko odbacivanje.

Analiziraj.ba

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x