U BiH otkriveno nalazište zlata šef kompanije tvrdi: ‘Riječ je o nevjerovatnoj koncentraciji‘

Podijelite ovaj članak:

Tragovi zlata pronađeni su na području malene općine Jezero, smještene uz rijeku Plivu u okolici Mrkonjić Grada.

Na sjeverozapadu BiH tokom geoloških istraživanja pronađene su naslage zlata visoke koncentracije i sada slijede radovi čiji je cilj utvrditi isplativost eksploatiranja tih nalazišta, objavila je u četvrtak kompanija koja istražuje tlo na tom području.

Prema tvrdnjama Miloša Bošnjakovića, generalnog direktora kompanije pod nazivom “Lykos Balkan Metals”, tragovi zlata pronađeni su na području malene općine Jezero, smještene uz rijeku Plivu u okolici Mrkonjić Grada.

Bošnjaković, čija je kompanija dobila koncesiju za geološke istražne radove na ovom području, tvrdi kako su do sada otvorene bušotine pokazale “nevjerovatni sadržaj zlata” u tlu.

“Na tri lokacije potvrđeni su visoki sadržaji zlata na kontaktima različitih litoloških jedinica i do nevjerojatnih 27,5 grama po toni u kontinuitetu od čak 60 metara, što je neuobičajeno visok sadržaj i za svjetski poznate rudnike zlata”, izjavio je Bošnjaković kako ga citira portal banjalučkih “Nezavisnih novina”.

Geološka istraživanja započela su prošle godine i za sada predstavljaju ranu fazu, a Bošnjaković kaže kako će biti potrebne još godine rada da bi se utvrdile sve bitne informacije o nalazištu zlata i mogućnostima njegove eksploatacije.

Kazao je i kako će za to biti potrebna značajna finansijska sredstva pa je pozvao lokalne vlasti da se u to uključe.

“Lykos Balkan Metals” kompanija je sa sjedištem u Bijeljini u BiH, a osnovala ju je tvrtka Lykos Metals Ltd. registrirana u Australiji.

Na mrežnoj stranci bijeljinske tvrtke navedeno je kako se bave geološkim istraživanjem obojenih i plemenitih metala, a da to na području BiH sada rade na tri odvojene lokacije od kojih jedna uključuje i općinu Jezero.

Glavni geolog “Lykosa” Mladen Stevanović ranije je kazao kako je glavni cilj njihovih istraživanja potraga za metalima poput kobalta i bakra koji se sve više traže na tržištu, posebice zbog uporabe u proizvodnji električnih vozila.

“Statistika govori da jedan od sto istražnih projekata pređe u fazu rudnika”, kazao je Stevanović, prenosi Jutarnji.hr.

Subscribe
Notify of

3 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] U BiH otkriveno nalazište zlata šef kompanije tvrdi: ‘Riječ je o nevjerovatnoj koncentraciji‘ […]

[…] U BiH otkriveno nalazište zlata šef kompanije tvrdi: ‘Riječ je o nevjerovatnoj koncentraciji‘ […]

[…] U BiH otkriveno nalazište zlata šef kompanije tvrdi: ‘Riječ je o nevjerovatnoj koncentraciji‘ […]

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x