Rast izvoza uzrokovan rastom cijena proizvoda i usluga a ne progresom i prodorom na nova tržišta

Primjetno je povećanje izvoza u 2022. godini, međutim razlog nije povećanje obima proizvodnje ili plasmana.

Bosna i Hercegovina je u 2022. godini izvezla robe u ukupnoj vrijednosti nešto iznad 17,97 milijardi KM. Ovaj iznos je za 25,9% veći od izvoza iz naše zemlje u 2021. godini.

Uvoz u 2022. godini bio je u vrijednosti većoj od 28,63 milijardi KM. Povećanje uvoza procentualno je za 32,6% više nego godinu ranije.

Na osnovu ovih ulaznih podataka o apsolutnim iznosima uvoza i izvoza, dolazimo do činjenice da iako je izvoz u apsolutnom iznosu rastao, pokrivenost uvoza izvozom se smanjila u odnosu na godinu ranije. Razlog smanjenju procenta pokrivenosti uvoza izvozom leži u povećanju uvoza za oko sedam milijardi KM u odnosu na godinu ranije.

Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 62,8%, dok je vanjskotrgovinski robni deficit iznosio 10,66 mikijardi KM, podatci su Agencije za statistiku BiH.

Dosta povoljnija je situacija kada govorimo o tržištu CEFTA-e.

Izvoz u zemlje CEFTA-e je iznosio 3,3 milijarde KM, što je za 37,3% više nego 2021. godine, uvoz je takođe rastao, u većem iznosu ali u manjem procentu. Uvoz je iznosio 3,51 milinardi KM, odnosno rast od 27,3 posto.

Pokrivenost uvoza izvozom za tržište CEFTA-e iznosila je 93,9%. Možda je ovo tržište ono na koje se u budućnosti treba staviti veći fokus.

Izvoz u zemlje EU je iznosio 13,22 mlrd KM, što je za 27,2% više nego u 2021. godini, dok je uvoz iznosio 16,29 mlrd KM (+28 posto). Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 81,2%.

Izuzmemo li EU i tržište CEFTA-e, izvoz Bosne i Hercegovine u ostatak svijeta je mizeran i iznosi 1,45 milijardi KM, u ukupnom izvozu učestvuje sa ispod 8%.

Ovo je takođe jedan od aspekata na kojem bi se moglo poraditi u budućnosti, odnosno strategija subvebcioniranja kompanija koje vrše plasman na “treća” tržišta, kao i kompanijama koje otvaraju nova tržišta za proizvode i usluge iz Bosne i Hercegovine.

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Rast izvoza uzrokovan rastom cijena proizvoda i usluga a ne progresom i prodorom na nova tržišta […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x