RAZBIJAMO MITOVE: Jeste li znali da je tokom čuvene bitke za Kravicu sačuvana pravoslavna crkva (FOTO)

Međutim, istina je sasvim drugačija! U pitanju je samo još jedan od ciljeva Memoranduma II SANU, tj. da se na sve načine pokušaju izjednačiti ratni zločini, relativizira broj bošnjačkih žrtava i u potpunosti promjeni karakter rata u BiH (čitaj: Agresije na RBiH).

Kada je u pitanju selo Kravica, u presudi protiv Nasera Orića, Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) je utvrdio da je u Kravici bila vojna baza iz koje su bosanski Srbi napadali Srebrenicu i okolna bošnjačka naselja.

Prema presudi, bošnjački protunapad na Kravicu 7. januara 1993. je rezultat srpske blokade humanitarne pomoći te stalnih napada na okolna bošnjačka sela, posebno u decembru 1992. godine.

U prilog toj tvrdnji je fotografija nastala u danu čuvene borbe za Kravicu, kada je prilikom ulaska boraca Armije BiH u selo sačuvana srpska pravoslavna crkva, što je za Haški sud bio jedan od prelomnih dokaza koji je uvjerio sudije da je operacija u Kravici bila isključivo antiterorističke prirode,

Ne dozvolimo im da laž pretvore u istinu!

0 0 votes
Ocjena članka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x