Reagovali obrazovni radnici iz Srbije: Vulin je nagradio narativ na kojem pliva on

Podijelite ovaj članak:

Studentice Fakulteta kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija Univerziteta u Sarajevu Valentina Vujičić i Slađana Todić, optužene da su na dan obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici veličale presuđene ratne zločince i širile međunacionalnu mržnju, nastavit će školovanje u Beogradu. To im je omogućio direktor BIA Aleksandar Vulin zahvaljujući kome će dobiti stipendiju za studije na Akademiji za nacionalnu bezbjednost u Beogradu i smještaj u studentskom domu. Skandaloznom Vulinovom odlukom nisu iznenađeni sagovornici N1 na ovu temu – novinar BIRN-a Denis Džidić i istraživač na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju u Srbiji Filip Balunović.

Nažalost, sagovornike N1 ne iznenađuje ni narativ mržnje. Kako naglašava Džidić, dijelom je za to zaslužan i obrazovni sistem koji učenike ne izlaže sudski utvrđenim činjenicama, već djeluje kao produžena ruka podijeljenog političkog sistema.

Balunović, koji radi sa mladim ljudima u Srbiji, kaže, kada je čuo za vijest, prva pomisao mu je bila kako se radi o najnovijem proizvodu, ali i žrtvama ovdašnje politike.

“Pored toga što su te dvije mlade osobe žrtve sistema, one sada postaju i žrtveni jarci”, stava je Filip Balunović, koji napominje da slične poruke redovno šire i najviši politički zvaničnici.

S tim u vezi, vjeruje kako je poruka koju je Vulin poslao preko studentica – čisto politička.

“Vulin je nagradio narativ na kojem pliva on, zatim njegov gazda, i politička elita u Srbiji, ali i jedan dobar dio intelektualne elite. Njima je zgodno da jedna djevojka izgovori nešto što oni vjerovatno misle. Istovremeno, ja ne znam da li ona to misli i da li je svjesna šta to znači. Ja radim sa studentima koji ponekad izgovaraju stvari za koje nisu svjesni šta znače, kada im postavite četvrto ili peto pitanje – javi se ćutnja ili dvoumljenje u ono što su isprva rekli”, naglasio je Balunović.

I Denis Đidić je saglasan – Vulin ovom odlukom nije napravio apsolutno nikakvo iznenađenje.

“On već jako dugo u BiH služi da kaže ono što Vučić ne želi da izgovori, a tiču se svih malignih primjera uticaja srpskog srpske politike u BiH”, naveo je Džidić.

No, problem je, dodao je Balunović, što reakcija njegove države izostaje, usprkos naporima slobodnih medija i nevladinih organizacija i odgovornih grupa i pojedinaca.

“Ja pozivam javno Patrijarha Porfirija da izađe i odgovori da li je ono što je napisala studentica ‘da ih sve treba pobiti’ u skladu sa pravoslavnim i hrišćanskim vrijednostima”, apeluje sagovornik N1 iz Srbije pozivajući još jednom sve iz svoje zemlje, ali i BiH, na edukaciju o genocidu u Srebrenici, posjeti ovoj bh. općini. Kaže – oni koji rade u obrazovnom sistemu moraju biti uporniji i na susretima mladih, te ne odustajati od pravilnih istupa i inicijativa u javnosti po ovom pitanju.

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Reagovali obrazovni radnici iz Srbije: Vulin je nagradio narativ na kojem pliva on Post Views: 2 Podijelite ovaj članak: […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x