Reakcija na sramnu beogradsku konferenciju “Da li je Sarajevo bilo opkoljen grad”!

Podijelite ovaj članak:

IGK: Reakcija na sramnu beogradsku konferenciju “Da li je Sarajevo bilo opkoljen grad”!

Beogradskom anticivilizacijskom konferencijom potvrđene su sudske, historijske i naučne činjenice da Srbija vrši kontinuiranu agresiju na istinu, pravo, pravdu i kulturu sjećanja. To predstavlja dokaz kontinuiranog pokušaja destrukcije nezavisne, jedinstvene, nedjeljive i međunarodno priznata države Bosne i Hercegovine, članice Ujedinjenih nacija. Udar na sistem historijskog sjećanja države Bosne i Hercegovine je protivno međunarodnom pravu. Ovim i mnogim drugim anticivilizacijskim aktima Srbija kontinuirano razara državu Bosnu i Hercegovinu na svim bitnim segmentima državnog bitisanja. Sve to pred očima cjelokupne međunarodne i domaće javnosti. Vrijeme je da međunaridna zajednica zajedno sa bosanskohercegovačkom koalicijom ultimativno zaustavi veliko državni, nacionalistički projekat Velika Srbija koji prije svega se pokušava realizirati podjelom države Bosne i Hercegovine.

Nastojanje i želja da se briše bosanska prošlost i identitet, uklapa se u najmonstruoznije poruke agresije, što je neoboriv dokaz genocidne namjere koja ju je pratila.

Hiljade granata nemilosrdno je razaralo Sarajevo. Civili i branioci su izdržali najdužu opsadu u historiji čovječanstva, što ih čini istinskim herojima. Pod granatama i snajperima, u podrumuma, skloništima i neuslovnim prostorijama održavana je nastava i polagani su ispiti, branjeni su srednjoškolski maturski, zatim diplomski, magistarski i doktorski radovi i vođene duboke akademske i kulturne rasprave. Ta normalnost u ludilu dokaz je neuništivosti bosanskog i sarajevskog duha, moći i snage svih, volje da se podignute glave izađe iz kataklizme. Ljudi iz Sarajeva su u stravičnim uslovima opsade cijelom svijetu pokazali kako se brani dostojanstvo bosanske zajednice, radeći sa ljubavlju, pod granatama, učeći studente o vrijednostima čovječanstva i civilizacijskim ciljevima, o antifašizmu i humanizmu, o patriotizmu i solidarnosti. Jedna od tih vrijednosti je i historijska opomena da se taj najteži oblik zločina ne ponovi i da oni koji za ovaj strašni zločin trebaju odgovarati, ne ostanu nekažnjeni. Istina i pravda su razlog za multietničku Bosnu i Hercegovinu, onakvu kakva je uvijek bila, ponos svih nas i istinsko susretište svega što Evropu – pa i ljudsku civilizaciju uopće – čini posebnom.

Svjedoci smo svakodnevnih napada na državu Bosnu i Hercegovinu, negiranje genocida, falsifikata i kvazi istraživanja, nagrađivanja zločinaca, izjednačavanja agresora i žrtve. Svjedoci smo da nam se govori da je, u ime budućnosti, pametnije šutiti o istini, pravdi i kulturi sjećanja i nijemo prihvatiti negiranje države Bosne i Hercegovine, negiranje sudskih, naučnih i historijskih činjenica, ali bosanski patriotii ma gdje bili nisu, niti smiju biti takvi. U najtežim uslovima agresije i genocida bosanski patrioti su branili najviše civilizacijske principe i univerzalne moralne konstante. Danas bosanski patrioti moraju braniti dostojanstvo bosanskohercegovačke države, njenih naroda i građana, dostojanstvo ideje Bosne. Na to ih obavezuje dug prema žrtvama zločina opsade Sarajeva.

Institut za istraživanje genocida Kanada

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x