Recept za krem supu od karfiola

Podijelite ovaj članak:

Karfiol je povrće iz obitelji kupusnjača (Brassicaceae), slično brokuli. Ovdje su neke zanimljive činjenice o karfiolu:

  1. Bijeli cvjetovi: Karfiol ima karakteristične bijele cvjetove koji su zapravo nerazvijene cvjetne pupoljke. Prirodno bijeli cvjetovi postaju zeleni ako su izloženi sunčevoj svjetlosti tijekom rasta, ali se obično beru prije nego što se to dogodi.
  2. Bogatstvo hranjivim tvarima: Karfiol je niskokalorično povrće, ali bogato je hranjivim tvarima poput vitamina C, vitamina K, folata, vitamina B6, riboflavina, niacina, pantotenske kiseline, mangana i vlakana.
  3. Raznolike boje: Iako se većina karfiola s kojom smo upoznati može naći u bijeloj boji, postoje i druge boje karfiola kao što su ljubičasta, narančasta i zelena sorta. Ljubičasti karfiol, na primjer, sadrži antocijanine, antioksidante koji su prisutni i u borovnicama.
  4. Raznolika upotreba: Karfiol se može koristiti na različite načine u kuhinji. Može se jesti sirov kao dio svježeg povrća s umakom za umakanje, kuhati, pirjati, peći, pohati, ili se koristiti kao zamjena za rižu u receptima za jela poput “karfiol riže”.
  5. Historija: Karfiol potječe iz Bliskog istoka i u Europu je donesen u 16. stoljeću. Danas se uzgaja u različitim dijelovima svijeta, uključujući Europu, Sjevernu i Južnu Ameriku, Aziju i Australiju.
  6. Spremanje: Pri kupovini karfiola, važno je odabrati glavicu koja je kompaktna, čvrsta i bez vidljivih mrlja ili oštećenja. Karfiol se može čuvati u hladnjaku nekoliko dana, ali je najbolje konzumirati ga svježeg za najbolji okus i teksturu.

Karfiol je izuzetno svestrano povrće koje je bogato hranjivim tvarima i može se koristiti na različite načine u kuhinji, a mi vam donosimo recept za brzu krem supu od ovog zdravog povrća:

Evo osnovnog recepta za kremastu supu od karfiola:

Sastojci:

  • 1 glavica karfiola, oprana i narezana na cvjetiće
  • 1 veliki krumpir, oguljen i narezan na kockice
  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 4 šalice pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 1 šalica vrhnja za kuhanje
  • Maslac ili ulje
  • Sol i papar po ukusu
  • Svježi peršin ili vlasac (za posluživanje, opcionalno)

Upute:

  1. U velikom loncu ili dubokoj tavi, zagrijte malo maslaca ili ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno nasjeckani luk i češnjak te dinstajte dok luk ne postane staklast, otprilike 5-7 minuta.
  2. Dodajte narezane cvjetiće karfiola i krumpir u lonac te ih pržite nekoliko minuta, povremeno miješajući.
  3. Nakon što su karfiol i krumpir lagano poprimili boju, ulijte pileći ili povrtni temeljac. Dodajte dovoljno temeljca da prekrije povrće.
  4. Pustite da smjesa zakuha, smanjite vatru na srednje nisku i kuhajte poklopljeno dok povrće ne omekša, otprilike 15-20 minuta.
  5. Kada je povrće potpuno kuhano, maknite lonac s vatre. Pomoću štapnog miksera ili blendera, izmiksajte smjesu dok ne postane glatka i kremasta.
  6. Vratite lonac na štednjak i dodajte vrhnje za kuhanje. Dobro promiješajte i pustite da se još malo zagrije, ali pazite da ne prokuha.
  7. Posolite i popaprite po ukusu te po želji dodajte još malo vrhnja za kuhanje ako želite kremastiju teksturu.
  8. Poslužite vruću kremastu supu od karfiola, posipanu svježim peršinom ili vlascom ako želite. Možete je poslužiti kao predjelo ili kao glavno jelo uz svježi kruh ili grickalice.

Ova kremasta supa od karfiola je ukusna i jednostavna za pripremu te je idealna za hladne dane ili kao lagani obrok u bilo koje doba godine.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x