Recept za sirup od koprive koji popravlja imunitet

Podijelite ovaj članak:

Kopriva je višegodišnja biljka koja se često nalazi u divljini širom svijeta, ali se može uzgajati i kao kultivisana biljka zbog svojih korisnih svojstava. Ona je poznata po svojim karakterističnim listovima sa sitnim dlačicama koji mogu izazvati iritaciju na koži kod dodira.

Međutim, uprkos tome, kopriva je vrlo cijenjena zbog svojih mnogobrojnih zdravstvenih benefita. Listovi koprive su bogati hranljivim sastojcima kao što su vitamini (naročito vitamin C i vitamin K), minerali (uključujući gvožđe, kalcijum i magnezijum), flavonoidi i antioksidansi. Ova biljka je poznata po svojim diuretičkim, antiinflamatornim, antioksidativnim i antibakterijskim svojstvima.

Kopriva se tradicionalno koristi u narodnoj medicini za liječenje različitih zdravstvenih problema, uključujući anemiju, artritis, alergije i bolesti mokraćnih puteva. Takođe se koristi i u kozmetičke svrhe, kao što su tretmani za kosu i kožu.

U kulinarstvu, mladi listovi koprive mogu se koristiti kao sastojak u salatama ili kao dodatak supama i jelima od povrća. Takođe se može napraviti čaj od koprive koji se pije zbog svojih zdravstvenih koristi.

Kopriva je takođe i važna biljka za neke insekte, kao što su gusjenice nekih leptira koji se hrane njenim listovima. Osim toga, kopriva se koristi i u organskom baštovanstvu kao prirodno sredstvo za đubrenje jer ima visok sadržaj azota.

Ukratko, kopriva je višenamjenska biljka koja kombinuje korisne zdravstvene benefite sa praktičnom upotrebom u kulinarstvu i baštovanstvu.

Neke od zdravstvenih prednosti koprive

  1. Bogatstvo hranjivim sastojcima: Listovi koprive su izuzetno bogati hranjivim sastojcima kao što su vitamin C, vitamin K, gvožđe, kalcijum, magnezijum i flavonoidi.
  2. Antioksidativna svojstva: Kopriva sadrži antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu, što može smanjiti oštećenje ćelija i smanjiti rizik od raznih bolesti, uključujući srčane bolesti i neke vrste raka.
  3. Podrška imunološkom sistemu: Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C i drugih hranjivih sastojaka, kopriva može poboljšati imunološki sistem i pomoći tijelu da se bori protiv infekcija.
  4. Detoksikacija i diuretička svojstva: Kopriva djeluje kao diuretik, što znači da može povećati izlučivanje tečnosti iz tijela putem urina, što može pomoći u detoksikaciji organizma i podržati zdravlje bubrega.
  5. Antiinflamatorna svojstva: Kopriva može pomoći u smanjenju upala u tijelu, što je korisno za ljude koji pate od bolesti poput artritisa ili alergijskih reakcija.
  6. Pomoć kod anemije: Visok sadržaj gvožđa u koprivi može biti koristan za osobe koje pate od anemije, jer pomaže u povećanju nivoa hemoglobina i poboljšava transport kiseonika u tijelu.
  7. Poboljšanje zdravlja kože i kose: Kopriva se tradicionalno koristi za njegu kože i kose zbog svojih hranljivih sastojaka. Čaj od koprive ili ekstrakti koprive mogu se koristiti za jačanje kose i smanjenje problema poput peruti.

Ovi zdravstveni benefiti čine koprivu korisnom biljkom za uključivanje u ishranu ili kao dodatak u prirodne tretmane za različite zdravstvene probleme. Ipak, uvijek je važno konsultovati se sa zdravstvenim stručnjakom prije početka bilo kakvog novog režima ishrane ili tretmana.

Sirup od koprive i meda, koji može biti koristan za jačanje imuniteta:

Sastojci:

  • 1 šolja svježih ili suvih listova koprive
  • 2 šolje vode
  • 1 šolja meda

Uputstva:

  1. Ako koristite svježe listove koprive, operite ih pažljivo pod mlazom hladne vode. Ako koristite suve listove, možete ih koristiti direktno.
  2. Stavite vodu i listove koprive u šerpu i pustite da proključa.
  3. Smanjite temperaturu i pustite da se kuha oko 10-15 minuta, dok voda ne postane zelena od koprive.
  4. Sklonite šerpu sa šporeta i ostavite da se smjesa ohladi.
  5. Kada se smjesa ohladi, procijedite je kroz cjediljku ili gazu kako biste uklonili listove koprive.
  6. Dodajte med u procijeđenu tečnost i dobro promiješajte dok se med potpuno ne otopi.
  7. Sipajte sirup u staklenu bocu ili posudu koju možete hermetički zatvoriti.
  8. Čuvajte sirup u frižideru i koristite po potrebi.

Ovaj sirup od koprive i meda sadrži hranljive sastojke iz koprive i blagotvorne svojstva meda, što ga čini korisnim za jačanje imunološkog sistema. Možete uzimati jednu ili dvije kašike ovog sirupa dnevno kao dodatak vašoj ishrani.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x