Reufova priča: Hadžija, te pare koje mi trebaš vratiti, nemoj ih vraćati. Kad dođeš u BiH, taj novac samo preusmjeri u izgradnju džamije na Ponijerima u Kaknju

Podijelite ovaj članak:

Među bosanskohercegovačkim hadžijama, koje trenutno borave u Mekki, mnogo je zanimljivih životnih priča.

Jednu takvu priču ispričao nam je, pred kamerom Media centra Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Kakanjac Reuf Junuzović. Reufova priča počinje još na hadžu prošle godine.

– Prošle godine sam obavio petu islamsku dužnost – hadž. Prošle godine je jedan bedel iz Kaknja trebao da putuje na hadž za mog babu, ali zbog pandemije koronavirusa, nije mogao ići na hadž. Raspitivao sam se o tome da ponesem novac na hadž, da pronađem bedela u Mekki, ali su mi kazali da je teško naći bedela i da je to nemoguća misija. Stoga sa, odlučio da ne nosim novac sa sobom – kaže Junuzović.

Tvrdi da je u Medini, ipak, dobio informaciju da se može pronaći bedel u Saudijskoj Arabiji, ali je Reuf sada imao novi problem – novac koji je imao u BiH, nije ga ponio sa sobom, misleći kako neće moći pronaći bedela za oca.

– Pokušavao sam nekoliko dana ovdje da pronađem novac, ali nisam mogao sabrati, a također nisam mogao ni pozajmiti novac od više osoba. Otišao sam iz Medine u Mekku, kad reče mi jedan od prijatelja u Mekki: “Hadži Reufe, našao sam ti jednog čovjeka, iz Kaknja je kao i ti, koji će ti pozajmiti pare” – kaže Junuzović.

Tvrdi da je onda naišao na novi problem oko novca, jer su mu trebali striktno američki dolari kako bi platio bedela.

– Otišao sam u Harem i pričam u Haremu o svemu svom prijatelju, kad se jedan čovjek okrenu i reče mi: “Hoćeš da ti ja pozajmim novac?” Sad, ja razmišljam, već sam se dogovorio sa ovim svojim Kakanjcem, ali mi ovaj čovjek, kojeg nisam znao, reče da on ima i dolare. Čovjek otvori torbicu, izvadi novac, izbroja ga i dade mi u ruke, te mi reče: “Hadžija, ja ti vjerujem”. Pitam ga za ime i prezime, broj računa, kako bih mu mogao vratiti novac kad se vratimo u BiH. Veli on meni: “Hadžija, te pare koje mi trebaš vratiti, nemoj ih vraćati. Kad dođeš u Bosnu i Hercegovinu, taj novac što si meni dužan, samo preusmjeri u izgradnju islamskog centra i džamije na Ponijerima u Kaknju”. Allahu ekber, šta reći?! Ja kad sam svog babu nakon toga nazvao i kada sam mu sve ispričao, on je počeo da plače kao dijete – priča nam Junuzović.

Poručuje da ga je Allah dž.š. počastio time da je on obavio hadž, a da je i njegov babo obavio hadž, odnosno to je uradio bedel iz Mekke. Junuzović je ove godine na hadž došao u svojstvu bedela za svoju majku. 

Preporod.info

Subscribe
Notify of

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Reufova priča: Hadžija, te pare koje mi trebaš vratiti, nemoj ih vraćati. Kad dođeš u BiH, taj… […]

[…] Reufova priča: Hadžija, te pare koje mi trebaš vratiti, nemoj ih vraćati. Kad dođeš u BiH, taj… […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x