Rodila 69-ero djece, muž je napustio i oženio se po drugi put i dobio 18-ero djece

Podijelite ovaj članak:

Rodila 69-ero djece, bila trudna punih 18 godina.

Čini se da teoretsko ograničenje koliko bi djece muška osoba mogla imati je neograničeno. Džingis-kan popularan je historijski primjer.

Imao je toliko djece da savremena istraživanja govore da njegovi preci danas broje otprilike 16 miliona; to je blizu trenutnom stanovništvu Nizozemske u Evropi ili Senegala u Africi.

No, koja su ograničenja za žene? Koliko djece žena može roditi u životu? Dovođenje čak i jednog djeteta na ovaj svijet fizičko je iscrpljujući proces.

Kip Džingis-kana na trgu Chinggis u Mongoliji.

Prema Guinnessovoj knjizi rekorda kruna za najviše rođene djece pripada Ruskinji iz 18. stoljeća. Njeno se ime ne zna tačno, ali se zna da je bila je supruga seljaka Feodora Vasiljeva. Neki izvori spominju da se zvala Valentina.

Dakle, gospođa Valentina Vassilyev rodila je 27 puta, ako su naizgled nevjerovatni zapisi tog vremena točni. Tokom tih trudnoća 16 puta je nosila blizance, sedam puta trojke i četiri puta četvorke.

To ukupno broji 69 beba, od kojih je 67 preživjelo rano djetinjstvo, što samo po sebi zvuči sumnjivo budući da su stope smrtnosti djece bile prilično istaknute u prošlosti.

Ono što priču dodatno komplicira i čini je još čudnijom je to što se Valentinin suprug na kraju odvojio od nje i oženio se drugi put. Njegov libido ostao je snažan, a raspoloženje mu je raslo jer je Feodor sa svojom drugom ženom imao još 18 djece.

Ove informacije dolaze iz samostana Nikolsk koji je zabilježio rođenja u ruskom selu gdje je živjela obitelj Vasiljev. Samostan je izvijestio da je g. Vasiljev 1782. bio otac ukupno 87-ero djece.

Te bi godine imao 75 godina, a 82-oje njegove djece navodno je tada bilo živo.

Čak su i u 18. i 19. stoljeću ljudi oklijevali povjerovati u takvu priču. Kaže se da je Francuska akademija pokušala potvrditi slučaj, pitajući predstavnike Carske akademije u Sankt Peterburgu o točnom broju djece.

S ruske strane stigao je hladan odgovor, da nema potrebe provjeravati informacije i da je djecu ruskog para osigurala vlada u Moskvi.

Stoga ostaje pitanje, može li žena doista roditi 27 puta i toliko beba tijekom svog života?

Liječnici upozoravaju na ‘providnost’ ove priče pa tako izlažu nekoliko problema koji onemogućavaju Vassilyevoj da rodi toliki broj djece.

  • višestruka ovulacija događa se kada tijelo otpusti više jajašca u ciklusu. Ovo nije česti slučaj (samo 5 do 10 posto svih ciklusa).
  • trudnoća i porođaj naporni su za žensko tijelo. Ako ne prođe više od 18 mjeseci između trudnoća, nastaje rizik za mamu i dijete. Žensko tijelo nema se vremena oporaviti.
  • znanstvenici kao treću najveću sumnju navode to da je gotovo nemoguće da je toliko djece preživjelo bez moderne medicine, a kamoli u seoskom životu 18. stoljeća u Rusiji.

No, povjesničari navode da je obitelj Vassilyevih doista postojala. U jednom pismu poslanom iz Nikolskiy samostan u Moskvu navodi se da je Feodor Vassilyev tada imao 82 djece, a podaci su objavljeni u 1834. u listu Saint-Petersburg Panorama.

Gospođa Vassilyeva rodila bi svoj puk potomaka u vremenskom rasponu od četiri desetljeća, između 1725. i 1765. Možemo nagađati da je to bilo ostvarivo s obzirom na to da trojke ili četvorke obično stižu prije devetomjesečne granice.

Znanstvenik i pisac Adam Hadhazy grubo je izračunao slučaj gospođe Vasiljev. Pišući za BBC, on kaže da je gđa. Vasiljev bila trudna 18 godina, skoro dva desetljeća provedenih u žudnji za kiselim krastavcima i sladoledom.

Hadhazy se također pitao je li Ruskinja zaista bila plodna u tako dugom vremenskom razdoblju. Kad žena uđe u četrdesetu, šanse da zatrudni drastično su manje.

Guinnessova web stranica svjetskih rekorda, na kojoj se gospođa Vasiljev navodi kao i “najplodnija majka” ikad, također kaže da slučaj “treba uzeti s malo opreza”.

Stranica dalje navodi da je “svakako moguće da je gospođa Vassilyev mogla imati genetsku predispoziciju za hiper-ovulaciju (otpuštanje više jajašca u jednom ciklusu), što značajno povećava šanse za rađanje blizanaca ili više djece”.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x