Roditelj ubijenih sinova uputio zahtjev za saslušanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića

Podijelite ovaj članak:

Pravni zastupnik roditelja čiji su sinovi ubijeni u kafiću “Panda” u Peći, podnio je danas Tužiteljstvu za organizirani kriminal (TOK) zahtjev za saslušanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u svojstvu svjedoka.

U zahtjevu se navodi da roditelji zahtijevaju saslušanje Vučića povodom izjava o masakru u “Pandi”, koje je u više navrata davao medijima od 2013. do 2018., tvrdeći da zločin nisu počinili Albanci i da “gotovo zna” što se dogodilo te kobne noći u tom kafiću.

Navodi se da je Aleksandar Vučić, kao prvi potpredsjednik Vlade Srbije i šef Biroa za koordinaciju službi sigurnosti, 26. decembra 2013. u emisiji “Teška reč” na TV Pink rekao: “ Zločin u ‘Pandi’ nisu počinili Albanci, kako smo do sada vjerovali. Javnost će biti zgrožena kada se istina otkrije.”

Dvije godine kasnije, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, 11. prosinca 2015., Vučić je rekao da je gotovo siguran što se dogodilo u kafiću “Panda”.

“Tapamo u mraku. Gotovo sam siguran što se dogodilo u kafiću ‘Panda’, ali nemam dokaza. Nisam siguran da bi naše vlasti mogle biti ponosne na ono što su tada napravile”, rekao je Vučić, stoji u zahtjevu za njegovo saslušanje.

“Vučića treba posebno saslušati, s obzirom na sadržaj njegove izjave od 28. prosinca 2013. godine. godine, a koji je dat tijekom obnašanja dužnosti načelnika Zavoda za koordinaciju službi sigurnosti, te kao takav ima posebnu težinu i može doprinijeti utvrđivanju činjeničnog stanja u ovoj fazi postupka”, istakao je Ninić, prenosi Beta.

Prije 25 godina, 14. decembra 1998. godine, oko 20 sati, dvojica maskiranih napadača otvorila su vatru iz automatskih pušaka na goste kafića “Panda”, među kojima su većina bili srednjoškolci iz Peći.

Ubijeni su Ivan Obradović (15), Zoran Stanojević (18), Vukota Gvozdenović (16), Svetislav Ristić (18), Ivan Radević (24) i Dragan Trifović (18).

Teško su ranjeni Vladimir Lončarević (18) i Mirsad Šabović (34), dok je Nikola Rajović (18) lakše ranjen.

Nekoliko dana nakon zločina Državna sigurnost uhapsila je i osumnjičila skupinu lokalnih Albanaca, ali su oni pušteni iz pritvora zbog nedostatka dokaza.

Potpredsjednik Savezne vlade SRJ zadužen za Kosovo Nikola Šainović tada je saopćio da je slučaj “Panda” riješen.

Roditelji ubijenih dječaka više su od deset puta tražili od Vučića da ih primi na razgovor, no on se, uprkos nekoliko javnih obećanja da će to učiniti, do sada nije razgovarao s obiteljima.

Istraga o masakru u kafiću “Panda” pokrenuta je tek u novembru 2015. godine u Tužilaštvu za organizirani kriminal u Beogradu.

Do sada je saslušano oko 40 svjedoka, ali nije podignuta optužnica.

Klix

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x