Safet Kubat je alhemičar koji pretvara smeće u cvijeće: Sa suprugom i kćerkom danas sakupio 18 vreća smeća u Zenici

Podijelite ovaj članak:

Safet Kubar, trenutno najpoznatiji ekološki aktivista u Bosni i Hercegovini, ujedno i pokretač i osnivač pokreta “Rijeke Bosne i Hercegovine – budi promjena pravi je alhemičar.

Pored toga što svakodnevno volontira kao “eko policajac” i drži na oku industrijalce, ali i pojedince koji predstavljaju moguću opasnost po životnu sredinu, on učestvuje na seminarima i drži predavanja na ovu temu u brojnim evropskim zemljama.

Da ne ostaje sve samo na riječima, Safet se često i sam uhvati posla, sakupi nekoliko sličnih sebi eko-aktivista i sanira nelegalnu deponiju, očisti korito rijeke, ili zapušteno izletište.

Tako je bilo i ovaj put. Safet, njegova supruga i kćerkica su, kako sami kažu, uručili bajramski poklon mještanima Brista u Zenici. Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

“Ukupno skupljeno smeća 12 vreća od 150 litara, i 6 od 60 litara. Slike ispod su poslije akcije, ali i prije.

Naime ovo je lokacija na kojoj smo riješili problematiku smeća prije nekog vremena ( jedna od 3 na Bristu, ako se sjećate više puta sam pisao). Ali na ovom lokalitetu je ponovo stvoreno, i ponavlja se stalno, kao da se igraju ping ponga.

Tako da sam danas odlučio sa svojom suprugom i svojom djevojčicom, da očistimo i uredimo ovu lokaciju. Nisam potrošio ni 50 KM, otišao kupio cvijeće, zemlju za cvijeće, kolice, konopac deblji, vreće za smeće i rukavice ( rukavice smo imali). Trimer, lopate, kramp i ostali materijal smo ponijeli.

I akcija cijela je trajala oko 5 sati. Da, umorili smo se, ali smo zadovoljni došli kućama, jer smo nešto dobro i plemenito uradili. Prije toga pokosili uz cestu jednu dionicu puta, kako bi poslali poruku da je sva Bosna naša avlija.

Danas dok smo radili, a pri tome čuvali i bebu od 20 mjeseci, mnogi su prolazili i neki (koji žive tu na Bristu) su govorili da će opet za dva dana isto. Gdje sam već ljutito odgovarao – i hoće ako dopustite. Većina zna ko baca, ali niko ne reaguje. Pri tome su nailazile pojedinke koje sam lično vidio kako bacaju, koje sam natjerao da pokupe, ranije i pojedince neke isto tako (tada nije bilo smeća). Da mnogi su prolazili i sa autima, neki su i lajk poslali, neki stidljivo prošli, ali niko od ljudi koji žive tu nam se nije pridružio.

Poslije su nam se pridružili naši prijatelji Sabina i Edin Buro, koji su dosli u svečanim odjelima, nisu znali uopšte da radimo ( jer su imali snimanje) i onako u odjelima nam pomogli, Sabina grabila, pomogla supruzi da zasadi cvijeće, Buro odvezao sve smeće do kontejnera, pomogao mi da očistimo još jednu lokaciju hvala im, to su pravi saborci.

Isto tako je bio jedan pozitivan primjer, kada smo krenuli sa autima dalje, jedna žena (djevojka) je potrčala za suprugom i kesu spakovala kao poklon od njenog babe (oca), ima ipak dobra u nekim našim ljudima. (Hvala divni ljudi, ne znam ni ko ste, ne radimo zbog poklona, ali hvala na gesti).

Molim Vas da maksimalno prijavljujete, da odradite i vi po jednu akciju u svom kvartu, da pošaljete bajramsku sliku (prije – poslije) da nas obradujete, jer sve su naše avlije, kako bolsn možeš očistiti kuću a ne i cestu kojom prolaziš svaki dan. Nažalost dok gledamo raskusuravanje privatnog i državnog, gradova i preduzeća , građani se samoorganizuju. Prestanite sa raskosuravanjem, građani ne smiju ispaštati. Jer svi smo zajedno država. Mi ovo radimo jer volimo našu zemlju, ali očekujemo i da radite svoj posao. Bosna nije bila, nit će biti zemlja smeća. Dosta.

Tražimo drakonske kazne. Tražimo svo stanovništvo da uključite u odvoz. Je li Vam jasno da je smeće resurs?”, stoji u objavi.

Subscribe
Notify of

3 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Safet Kubat je alhemičar koji pretvara smeće u cvijeće: Sa suprugom i kćerkom danas sakupio 18 v… […]

[…] mreže Safet Kubat je alhemičar koji pretvara smeće u cvijeće: Sa suprugom i kćerkom danas sakupio 18 v… Post Views: 3 Podijelite ovaj […]

[…] Safet Kubat je alhemičar koji pretvara smeće u cvijeće: Sa suprugom i kćerkom danas sakupio 18 v… Post Views: 1 Podijelite ovaj članak: […]

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x