Safvet-beg Bašagić: Čovjek koji je dao odgovor na pitanje “Ko je Bošnjak?

Podijelite ovaj članak:

Safvet-beg Bašagić bio je istaknuti bosanskohercegovački književnik, kulturni radnik i političar iz Sarajeva, rođen 26. aprila 1870. godine. Studirao je prava i filozofiju u Beču, a nakon završetka studija, vratio se u Sarajevo i započeo svoju književnu karijeru. Bio je jedan od najznačajnijih predstavnika bosanskohercegovačke moderne.

Kao osnivač i urednik nekoliko književnih časopisa, Bašagić je doprinio razvoju bosanskohercegovačke književnosti i kulture, promovirajući ideju o nacionalnom i kulturnom jedinstvu. Bio je autor mnogih knjiga, od kojih se najviše ističe roman “Znamenje u dolini”, koji je postao klasik bosanskohercegovačke književnosti.

Bašagić je također bio politički aktivan i pridružio se bosanskom pokretu za autonomiju, boreći se za ravnopravnost i prava Bosanaca i Hercegovaca u okviru Austrougarske. Nakon osnivanja Kraljevine SHS, Bašagić se angažirao u politici i bio je član Sabora i Senata.

Safvet-beg Bašagić umro je u Sarajevu 24. aprila 1934. godine, ostavivši trajni utjecaj na bosanskohercegovačku književnost, kulturu i politiku.

Zaključak bi bio da se bosanski narodi trebaju ugledati na život i rad Safvet-bega Bašagića. Njegova posvećenost promoviranju nacionalnog i kulturnog jedinstva, borba za prava i slobodu svog naroda, te njegova književna ostavština, trebaju biti inspiracija i primjer svima koji se bore za bolju budućnost Bosne i Hercegovine. Bosanci i Hercegovci trebaju nastaviti njegovu borbu za jednakost, slobodu i pravdu, te nastaviti razvijati kulturu i književnost koja će biti prepoznatljiva u cijelom svijetu.

Ljiljanica Nova

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x