Samira Moussa je otkrila jeftin lijek za rak, nakon čega je poginula pod sumnjivim okolnostima

Podijelite ovaj članak:

Samira Moussa je prva egipatska nuklearna naučnica i prva žena koja je radila na Univerzitetu u Kairu. Prozvana je “Miss Curie of East”, u odnosu na poljsku fizičarku Marie Curie. Jedan od njenih profesora na Univerzitetu Bedford, u svom naučnom izvještaju Univerzitetu u Kairu, rekao je da naučni eksperimenti Samire Moussa mogu promijeniti lice čovječanstva.

Bila je egipatska nuklearna naučnica koja je doktorirala atomsko zračenje i radila na tome da medicinska upotreba nuklearne tehnologije bude pristupačna svima. Organizovala je konferenciju Atomska energija za mir i sponzorisala poziv za održavanje međunarodne konferencije pod nazivom “Atomi za mir”.

Moussa je rođena u Egiptu u pokrajini Gharbia Governorate 1917. Njena majka je umrla od raka; njen otac se potom preselio sa svojom kćerkom u Kairo i uložio svoj novac u mali hotel u regiji El-Hussein. Na insistiranje njenog oca, Moussa je pohađala osnovnu školu Kaser El-Shok, jednu od najstarijih škola u Kairu. Nakon što je završila osnovno obrazovanje, pridružila se školi Banat El-Ashraf, koju je izgradio i vodio Nabawya Moussa, poznati politički aktivista. Uprkos činjenici da je Moussa dobila visoke ocjene u svom srednjem obrazovanju, a mogla je ući i u inženjerstvo, insistirala je da se pridruži Fakultetu prirodnih nauka Univerziteta u Kairu. Godine 1939. Moussa je stekla diplomu iz radiologije sa počastima prve klase nakon istraživanja efekata rendgenskog zračenja na različite materijale.
Dr. Moustafa Mousharafa, prvi dekan fakulteta, vjerovao je u svoju studenticu dovoljno da joj pomogne da postane izvanredan predavač na fakultetu. Potom je postala prvi docent na istom fakultetu i prva žena koja je stekla doktorat iz atomskog zračenja.Moussa je vjerovala u “Atome za mir” i jedne je prilike izjavila: “Učinit ću nuklearno liječenje dostupnim svima i jeftinim kao aspirin”. Naporno je radila u tu svrhu i tokom svog intenzivnog istraživanja otkrila je historijsku formulu koja bi pomogla da se razbiju atomi jeftinih metala kao što je bakar.


Organizovala je Konferenciju Atomska energija za mir i sponzorisala poziv za održavanje međunarodne konferencije pod nazivom “Atom za mir”, na koju su pozvani mnogi istaknuti naučnici. Moussa se također dobrovoljno prijavila da pomaže u liječenju pacijenata oboljelih od raka u raznim bolnicama, posebno jer je njena majka prošla kroz tešku borbu protiv ove bolesti.

Posjeta Sjedinjenim Državama
Moussa je dobio stipendiju Fulbright Atomic Programa kako bi se upoznao sa savremenim istraživačkim kapacitetima na Kalifornijskom univerzitetu. Kao priznanje za svoje pionirsko nuklearno istraživanje, dobila je dozvolu da posjeti tajna američka atomska postrojenja. Odbila je nekoliko ponuda koje su joj zahtijevale da živi u Sjedinjenim Državama i da dobije američko državljanstvo rekavši: “Egipat, moja draga domovina, čeka me”.

Petog augusta 1952. godine, nakon svoje prve posjete Americi, namjeravala je da se vrati kući, ali je bila pozvana na put. Poginula je u saobaćajnoj nesreći kada je njen automobil pao sa litice visoke preko 12 metara. Interesantno je da je njen vozač iskočio iz automobila prije pada, što je izazvalo sumnje da je Moussa ubijena.

Postoji više izvještaja o Moussinoj smrti. Njen vozač je iznenada skrenuo automobil sa puta i iskočio dok je automobil, zajedno sa Samirom Moussa pao sa litice visoke preko 12 metara. Neki izvještaji tvrde da je sudar izazvalo drugo vozilo, ali u oba slučaja sudar je navodno izazvao sumnju kod policije i nacionalnih vlasti.

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Samira Moussa je otkrila jeftin lijek za rak, nakon čega je poginula pod sumnjivim okolnostima Post Views: 3 […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x